< Terug naar overzicht

Dertigplussers kiezen voor verpleegkunde

Het aantal dertigplussers dat een verpleegopleiding volgt, neemt sterk toe. Sommigen beslissen zelfs hun huidige baan te ruilen voor een job in de verpleegkunde. De hogescholen spelen hierop in. We sprokkelden enkele reacties en getuigenissen in de media.

Door het stijgend aantal dertigplussers in de verpleegopleidingen besliste de Katholieke Hogeschool Leuven volgend jaar met een volwassenenafdeling te beginnen. In Leuven is nu al 10% van de studenten ouder dan dertig. Op een totaal van 700 studenten verpleegkunde zijn er nu 200 22-plussers, 107 25-plussers en 67 30-plussers.

Kris Bernaerts, opleidingshoofd Verpleegkunde van de Katholieke Hogeschool Leuven over deze trend: “Voor de groep dertigplussers is het moeilijk is om werk, gezin en studie te combineren. Daarom starten we een volwassenentraject van vier jaar in plaats van de klassieke driejarige opleiding.” Ook aan de Hogeschool Gent ligt het aantal studenten boven de dertig hoger dan 10%.

De Katholieke Hogeschool Mechelen startte in september 2007 met een bachelor Verpleegkunde voor volwassenen. De Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen begon enkele jaren geleden al met avondonderwijs en daar steeg het aantal dertigers intussen tot 44%. “De gemiddelde leeftijd van de student verpleegkunde is bij ons 36 jaar, en hij heeft twee kinderen”, aldus Machteld Verbruggen, directeur Strategisch Beleid.

In de Hogeschool Antwerpen schrijven eveneens steeds meer oudere verpleegkundestudenten zich in. Woordvoerder Wouter De Pesseroey: “Sinds we vorig jaar de opleiding in flexibeler uren aanbieden, steeg het aantal dertigplussers gevoelig.”


In een Onderwijs Special in De Standaard van 14 april 2008 getuigen twee dames over hun latere studiekeuze. Katja Demuytere (37) is een alleenstaande moeder met drie kinderen. Ze heeft geen diploma secundair onderwijs, maar studeert dit jaar toch af als psychiatrisch verpleegkundige. “Ik heb jaren als kinderverzorgster en onthaalmoeder gewerkt. Drie jaar geleden was ik werkloos en heb ik besloten om te doen wat ik altijd al wou doen: verpleegkundige worden. Ik mocht deelnemen aan een toelatingsproef, werd uitgenodigd voor een gesprek met de opleidingscoördinator en kon starten met de opleiding. Studeren, stages lopen en tegelijkertijd het huishouden doen en voor de kinderen zorgen was geen gemakkelijke combinatie. De voorbereidingen voor de examens en het blokwerk gebeurden meestal ‘s avonds en ‘s nachts. Ik heb hard moeten knokken, maar ik heb nu wel een heel nieuw leven voor de boeg. Ik hoop dat mijn verhaal een motivatie kan zijn voor anderen die in dezelfde situatie zitten als ik, maar de stap niet durven zetten.”

Hilde Redant (49) studeerde architectuur, maar begon na 25 jaar werk in de bouw aan een opleiding verpleegkunde. “Sinds de geboorte van mijn kinderen heb ik 12 jaar lang een bureaujob gedaan, maar de laatste jaren was ik niet meer gelukkig op mijn werk. Toen ik mijn ontslag kreeg, zag ik dat als dé kans om opnieuw te gaan studeren en mijn kinderdroom te vervullen. Verpleegkunde is wel een zware opleiding. Ik heb twee kinderen, twee kleinkinderen en ook mijn moeder leeft nog, maar stilaan kan ik alles goed combineren. Dit is echt wat ik wil doen en ik ga er dan ook volledig voor. Je leeft maar één keer, je moet nu doen wat je graag doet.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen