< Terug naar overzicht

Diversiteit omdat het moet

Ondernemingen voeren geen diversiteitbeleid omdat ze dat belangrijk vinden, maar omdat ze vrezen voor juridische stappen als in gebreke blijven. De wetgeving is de eerste drijfveer.

Dit pijnlijk gegeven licht op in een onderzoek van het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) bij Britse ondernemingen. Tweederde van deze bedrijven noemt ‘wettelijke druk’ een van de belangrijkste redenen om aan diversiteit te werken. Toch zetten de ondernemingen niet eens voldoende stappen om volledig in regel te zijn, zodat rechtszaken nog altijd in de lucht hangen. Het is bovendien duidelijk dat met een letterlijke naleving van de wet de problemen niet worden opgelost. Het is de begeestering erachter die het verschil maakt.

Personen met een handicap krijgen in het diversiteitbeleid de meeste aandacht, maar toch schieten 40% van de bedrijven tekort in hun zorg voor deze doelgroep. De Britse bedrijven overschatten hun inspanningen overigens systematisch. Bijna vier op tien werkgevers meent dat diversiteit en gelijkheid ten grondslag liggen aan al hun bedrijfsactiviteiten, maar dat blijkt niet uit de feiten. De meeste ondernemers herkennen noch belonen de vooruitgang die dankzij diversiteit is geboekt. Bij minder dan een vijfde is diversiteit een functioneringscriterium en zeer weinig bedrijven implementeren diversiteitstandaarden. Deze resultaten sluiten aan bij eerder onderzoek van financieel wervings- en selectiebureau Hewitson Walker, waaruit bleek dat de meerderheid van de Britten van mening is dat een diversiteitbeleid eigenlijk een verkapte pr-stunt is.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen