< Terug naar overzicht

Docenten verpleegkunde frissen kennis op in ziekenhuizen

Bijscholing is geen overbodige luxe, zeker niet in een beroep dat zo snel evolueert als verpleegkundige. Dat beseffen ook de docenten van de richting verpleegkunde aan de Provinciale Hogeschool Limburg. Om voeling met de praktijk te behouden, volgen ze een stage van zeven weken in het Jessaziekenhuis in Hasselt. Het is ook de bedoeling dat ze op die manier een beter beeld krijgen van de praktijkervaringen die hun studenten opdoen tijdens de stages.

"Medicijnen hebben andere namen gekregen, patiƫnten zijn mondiger geworden en ook de werkvormen zijn geƫvolueerd", zegt departementshoofd Verpleegkunde, Roald Nelissen. "Dat kan je ook wel allemaal uit vakliteratuur oppikken, maar we kiezen er voor om elk jaar een team docenten opnieuw naar de werkvloer te sturen. Zo kunnen ze studenten die op stage gaan ook beter begeleiden. De meeste docenten aan de hogeschool waren vroeger zelf actief als verpleegkundige. Bijkomend voordeel is dat ze ook zien hoe hun oud-studenten het er tegenwoordig vanaf brengen en hoe zij de kloof tussen onderwijs en de job hebben ervaren", aldus Nelissen.

Sinds twee jaar loopt ook in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk een project waarbij docenten verpleegkunde van de Katholieke Hogeschool Limburg twee dagen per week als verpleegkundige werken op een afdeling, naast hun klassieke onderwijsopdrachten als lesgeven en begeleiden. De school detacheert hen voor hun werkdagen in het ziekenhuis.

In 2009 presenteerde het Centrum voor Verplegingswetenschap van de KU Leuven een Blauwdruk voor de verpleegkunde. Daarin stond al de doelstelling van een deeltijdse tewerkstelling van de docenten in het werkveld, naast hun opdracht in het onderwijs. Ook in het 10-puntenprogramma 'Zorg voor de zorgenden' van Zorgnet Vlaanderen wordt melding gemaakt van gemengde mandaten.

Bron: NVKVV

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen