< Terug naar overzicht

Doorbraak in hervorming geestelijke gezondheidszorg

Op de interministeriële conferentie Volksgezondheid (IMC) in juni stond onder meer de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg op de agenda van de zeven gezondheidsministers van ons land. De federale overheid houdt vanaf volgende jaar 6,5 miljoen euro vrij voor negen nieuwe projecten die de overgang naar transmurale zorg maken.

Vlaams welzijnsminister Jo Vandeurzen commentarieerde: "Dit is de doorbraak waar de sector al jaren voor pleit en waar ik voor 100 procent achter sta. We zetten de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg radicaal door. Ik zal deze transitie met aandacht opvolgen."

Deze hervorming zorgt er voor dat:
 • ambulante werkende centra en residentiële instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, samen met belendende sectoren uit het algemeen welzijnswerk en de eerstelijnsgezondheidszorg samenwerken in een afgebakend regionaal gebied en een zorgcircuit vormen rond patiënten.

 • personen met psychische problemen snel gedetecteerd worden, dat er een vroege opvang wordt voorzien in de onmiddellijke omgeving van de patiënt en dat patiënten op de juiste plaats terechtkomen voor zorg op maat.


 • De hervorming geeft ook een antwoord op het overaanbod aan psychiatrische bedden en het tekort aan ambulante zorg. Psychiatrische bedden worden afgebouwd en vervangen door hulp aan huis en samenwerking met de eerstelijnszorg. Dat kan dankzij artikel 107 van de ziekenhuiswet, dat toelaat om de regels 'soepel' toe te passen. Buitenlandse ervaringen, gesteund door de Wereldgezondheidsorganisatie, hebben voldoende bewezen dat deze hervorming noodzakelijk is en zich niet mag beperken tot enkele proeftuinen. Alle actoren in de geestelijke gezondheidszorg, en in het bijzonder de patiënten- en familieorganisaties, onderstrepen het belang van deze gemeenschapsgerichte zorg die terug naar de basis gaat.

  Een jaar geleden keurde de IMC tien projecten voor nieuwe ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg goed, waarvan vijf in Vlaanderen. Deze projecten gingen inmiddels van start. Een jaar later staan negen andere projecten klaar om te starten, waarvan zes in Vlaanderen. De evaluatie van deze projecten was klaar in november 2011 en werd nu door het IMC bekrachtigd. Het gaat hierbij om een nieuw federaal budget van 6,5 miljoen euro (negen keer 725.000 euro) vanaf 2013, gedurende drie jaren dat de federale minister investeert voor de negen nieuwe projecten samen. Daartegenover investeert elk project zelf gemiddeld ongeveer drie miljoen via de neutralisatie van bedden.

  Bron: Weliswaar.

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen