< Terug naar overzicht

Drie ziekenhuizen op tien overschrijden referentiebedragen

Van de 117 ziekenhuizen overschrijden er 34 de referentiebedragen. Zij moeten bijna 6 miljoen euro terugbetalen. In Brussel en Wallonië gaan in verhouding meer ziekenhuizen in de fout, maar in Vlaanderen liggen de terug te betalen bedragen hoger. Dat leidt senator Louis Ide (NV-A) af uit het antwoord van federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Laurette Onkelinx (PS), op zijn vraag om uitleg.

De referentiebedragen zijn ingevoerd met het oog op standaardisatie. In principe mag een heupprothese bij een 70-jarige dame zonder medische antecedenten en zonder complicatie na de ingreep niet meer kosten in het ene ziekenhuis dan in het andere. De 34 ziekenhuizen die de referentiebedragen overschrijden, moeten dan ook samen 5,9 miljoen terugbetalen.
De verdeling over de landsgedeelten is als volgt:
 • van de 60 Nederlandstalige ziekenhuizen moeten er 11 in totaal 2,2 miljoen euro terugbetalen, dat is gemiddeld 202.525 euro per ziekenhuis.

 • van de 15 Brusselse ziekenhuizen moeten er 8 samen 1,3 miljoen terugbetalen of gemiddeld 157.422 euro.

 • en van de 42 Waalse ziekenhuizen moeten er 15 in totaal 2,5 miljoen euro terugbetalen, dat is gemiddeld 166.362 euro per instelling.


 • Volgens minister Onkelinx blijkt uit de analyse van de ziekenhuizen die moeten terugbetalen niet dat het statuut - universitair, openbaar of privé - of de grootte een invloed hebben op het eindresultaat. Als een ziekenhuis geen betwisting indient bij het Verzekeringscomité, wordt de storting verwacht vóór half december van dit jaar.

  Bronnen: Het Laatste Nieuws, De Morgen

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen