< Terug naar overzicht

E-learning voor verpleegkundigen

Katleen Baldewijns, docent en stagebegeleider aan de hbo5 Verpleegkunde van het VTI in Hasselt, won de Prijs Magda Dierendonck. Zij ontving deze prestigieuze onderscheiding voor een studie over de mogelijkheden van e-learning om verpleegkundigen beter te leren (medisch) rekenen.

Het verbeteren van de rekenvaardigheden van zorgverleners is een belangrijke uitdaging. E-learning is een vaak omschreven onderwijsmethode. Uitgangspunt van deze studie was om na te gaan welk effect e-learning heeft op de kennis over medisch rekenen. Daarbij werden de effecten van e-learning vergeleken met face-to-face onderwijs bij 411 laatstejaarsstudenten verpleegkunde.

Er werd vastgesteld dat beide onderwijsinterventies de actuele kennis van medisch rekenen significant verhoogden. Ook bleek dat het opleidingsniveau en de voorkennis over medisch rekenen hierbij een belangrijke rol speelden. Een hbo5-student is meer gebaat met face-to-face onderwijs, vooral wanneer zijn voorkennis over medisch rekenen minder dan 81 procent is. Een bachelorstudent heeft evenveel kans op een hogere kennis over medisch rekenen na e-learning dan na face-to-face onderwijs, ongeacht zijn voorkennis. Indien er geen rekening wordt gehouden met het opleidingsniveau, scoren studenten jonger dan 25 jaar beter na e-learning dan oudere studenten, onafhankelijk van hun voorkennis. Geslacht en computervaardigheden hebben geen significante invloed op de resultaten na e-learning.

De dertien scholen uit Limburg, Vlaams-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen die hun studenten aan het onderzoek lieten deelnemen, reageerden enthousiast op de resultaten. Ze gaven aan hier zeker iets mee te ondernemen en ook de zorginstellingen tonen interesse.

Info: katleen.baldewijns@telenet.be.

Studie: Baldewijns K., Verhaeghe R., Robays H. et al. Medisch rekenen en e-learning: een goed huwelijk? Een gerandomiseerde gecontroleerde studie. Masterproef UGent, Verpleeg- en Vroedkunde, 2012.

Bron: NVKVV

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen