< Terug naar overzicht

Eén beoordelingsgesprek per jaar volstaat niet

Een meerderheid van de Nederlandse managers vindt dat beoordelingsgesprekken vaker dan de gebruikelijke eens per jaar moeten plaatsvinden.

Uit een enquête onder het vaste lezerspanel van het Nederlandse managementblad Management Team blijkt dat één evaluatiegesprek per jaar de hoogste frequentie haalt (bij 40% van de respondenten). Nog eens 34% plant er twee per jaar. Toch wenst de meerderheid een hogere frequentie van functioneringsgesprekken. De respondenten kregen ook de stelling ‘een functioneringsgesprek per jaar is te weinig’ voorgeschoteld. Iets meer dan 50% onderschreef die stelling, terwijl 16% haar niet afwijst, maar zich er ook niet meteen bij aansluit.

Verder valt in het onderzoek op dat vrouwen beoordelingsessies vaker als eenrichtingsverkeer ervaren dan mannen: 17% van de vrouwelijke managers vindt dat een functioneringsgesprek in de praktijk uitvalt als een eenrichtingsgesprek. Dit is significant meer dan bij de mannen, waar slechts 4% die mening toegedaan is.

Het onderzoek peilde ook naar de methodieken en instrumenten die ter beschikking staan van managers om een beoordeling- en/of functioneringgesprek te structureren. Van alle methoden is 180-gradenfeedback met 21% het meest populair, op de voet gevolgd door 360-gradenfeedback (20%) en de competentiescan (18%). Opvallend is dat de grootste groep (25%) helemaal geen waarderingsmethodiek gebruikt.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen