< Terug naar overzicht

Eén op de drie ziekenhuizen in het rood

De ziekenhuissector in België blijft kampen met financiële moeilijkheden. 32 van de 91 instellingen vertonen een negatief bedrijfsresultaat in 2015. Dat zijn er zeven meer dan in 2014.

Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van Belfius. De staatsbank analyseert al 22 jaar de financiële situatie van de algemene ziekenhuizen aan de hand van de MAHA-studie (Model for Automatic Hospital Analyses). Voor het achtste jaar op rij verleende alle algemene ziekenhuizen, zowel privé als openbare, hun medewerking aan de studie.

De bedrijfsresultaten van de Belgische ziekenhuizen blijven verslechteren. Meer dan één instelling op de drie (32 instellingen op een totaal van 91) vertoont in 2015 een negatief bedrijfsresultaat. Dat zijn er zeven meer dan in 2014. En bij de rest van de ziekenhuizen is de winst marginaal klein: in totaal 106 miljoen euro, een daling met bijna 30 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Vooral de ziekenhuisdiensten (consultaties, overnachtingen, zorg) kosten de ziekenhuizen geld. Per 100 euro omzet wordt daar 3,5 euro verlies gemaakt. Dat wordt bij de meeste ziekenhuizen wel gecompenseerd door inkomsten uit geneesmiddelen en medisch-technische diensten zoals het nemen van bloedstalen en radiografie. Maar uit de studie blijkt ook dat de kwetsbare groep ziekenhuizen die deze verliezen niet meer kan compenseren, steeds groter wordt.

De algemene ziekenhuizen blijven wel ongeveer even veel investeren als vorig jaar, namelijk 1,4 miljard euro. De voorbije vier jaar werden nieuwe gebouwen in gebruik genomen, wat heeft bijgedragen aan de verbetering van het ziekenhuispatrimonium en dus van de opvang van de patiënten. Een gevolg daarvan is echter dat de financiële schuldgraad wel sterk is toegenomen.

De matige omzetstijging (+ 2,6 procent) werd vooral ondersteund door de evolutie van de farmaceutische producten (+ 7,3 procent), terwijl het budget van de financiële middelen en de erelonen, de twee belangrijkste componenten van de omzet, respectievelijk met amper 1,6 en 2,2 procent stegen.

Kortere verblijfsduur

Na een uitzonderlijke beheersing van de loonkosten in 2014 (+0,5 procent) vertonen de personeelskosten nu een hoger groeitempo (+1,7 procent). De vooruitgang in 2015 is te danken aan een beperkte stijging van het aantal VTE's (+1,3 procent) en aan de stabiele gemiddelde loonkosten.

Het aantal opnames stijgt nog eens met 1,4 procent, maar de globale verblijfsduur wordt almaar korter: van 5,2 naar 5,1 dagen in de diagnostische chirurgie (55 procent van het aantal bedden). De vervanging door daghospitalisatie in heelkunde zet zich voort.

De directe tewerkstelling in de algemene ziekenhuizen komt uit op 97.659 VTE's, een stijging met 1,3 procent in vergelijking met 2014. Artsen met een zelfstandigenstatuut zijn niet inbegrepen. Ook interim-medewerkers en personeel dat ter beschikking werd gesteld door andere openbare instellingen zijn niet meegeteld. Met deze laatsten erbij zou het aantal VTE's op ongeveer 100.000 eenheden belanden.

Bron: Belfius

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen