< Terug naar overzicht

Eén op de twee vindt betere job na ontslag

Werd jij ooit al eens ontslagen?’ Meer dan zevenhonderd Jobat-lezers antwoordden positief op die vraag. Toch zegt zes op de tien van hen dat, hoewel het emotioneel best zwaar was, het ontslag de eerste stap was naar een betere job. Dat blijkt uit een enquête van Jobat en onderzoeksbureau Profacts.

Vaak blijkt de periode na een ontslag zowel financieel als emotioneel zwaar. Niettemin zegt de helft van de werknemers in de Jobat-enquête dat zijn ontslag een positieve invloed heeft gehad op zijn loopbaan. Zestig procent voelt zich zelfs beter in zijn vel bij zijn nieuwe werkgever.
“Er zijn twee grote redenen voor ontslag”, reageert arbeidspsycholoog Hans De Witte. “Of het bedrijf is niet tevreden over jou of jij bent niet tevreden over je werkgever. Wie moet vertrekken uit onvrede zal eens zo gemotiveerd zijn om een job te zoeken die beter bij verwachtingen past.”

Lang niet altijd positief


Voor slechts drie op de tien was het ontslag een hinderpaal bij het vinden van een nieuwe job. Evenveel werknemers spreken van een ronduit negatieve invloed op hun carrière. Maar De Witte nuanceert: “Voor niet zo hooggeschoolde mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt, die nu ook aan het krimpen is, kunnen die cijfers wel eens heel anders liggen.”

Geen informatie


Tijdens ontslagprocedures ontbreekt het nog vaak aan duidelijke informatie en begrip. Amper vier op de tien is tevreden over de uitleg die hij bij zijn C4 kreeg.

Niet in orde?


Bij acht op de tien ontslagen worden de wettelijke verplichtingen gevolgd. Toch is slechts de helft van wie ontslagen wordt wel te spreken over die regeling.
Volgens De Witte is dat het gevolg van de wijze waarop bedrijven mensen behandelen. “Wie niet tevreden is, zal op de duur alle aspecten van zijn ontslag aanvechten.”
Opmerkelijk: het minst tevreden bij een ontslag zijn hogere kader- en directieleden.

Eén op de tien vindt eigen ontslag terecht


Ruim één op de tien werknemers vond zijn ontslag trouwens terecht. Bijna twee op de tien vond het zelfs noodzakelijk. Bij een collectief ontslag ervaart 27 procent van de werknemers dat zo.
“Het klinkt paradoxaal, maar hoe meer inspraak je hebt in je ontslag, hoe meer je erachter zal staan. Bovendien weten mensen ook dat het crisis is”, zegt De Witte.

De volledige resultaten van het onderzoek vind je terug op www.jobat.be/ontslagonderzoek.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen