< Terug naar overzicht

Eén op vijf ziekenhuizen in het rood

Van de 52 algemene ziekenhuizen in Vlaanderen sloten er 12 vorig jaar af met een verlies. Dat zijn er dubbel zoveel als een jaar eerder.

De Tijd onderzocht de jaarcijfers van de Vlaamse algemene ziekenhuizen en zag dat het water ze aan de lippen komt. De balansen zijn doorgaans nog stevig, maar de winstmarge wordt pijnlijk klein of verdwijnt.

De Vlaamse ziekenhuizen maken gemiddeld een winst die maar 1 procent van de omzet bedraagt, wat ze kwetsbaar maakt voor tegenslagen. Het is niet onzinnig om die tegenslagen te verwachten: door de vergrijzing zullen de noden toenemen. En ook de federale overheid zal niet meteen geld over hebben.

De ziekenhuissector is niet alleen belangrijk door haar opdracht, maar is ook een economische belangrijk speler. De 52 algemene ziekenhuizen in Vlaanderen halen samen een omzet van 6,9 miljard euro. Gemiddeld werken – artsen niet meegerekend – 1000 mensen in een ziekenhuis.

Dat de financiële druk groter wordt, betekent dat er iets zal moeten veranderen, maar dat stuit vaak op weerstand. Een eerste taboe is dat Vlaanderen naar internationale normen veel ziekenhuizen telt. Een tweede taboe is dat de financiering scheef zit: de werkingsbudgetten liggen te laag, terwijl sommige artsen – zoals radiologen, klinisch biologen of nierspecialisten – veel verdienen en een groot deel van hun inkomen afstaan aan het ziekenhuis. Dat systeem vergroot de druk om onnodig veel onderzoeken te doen.

Bron: De Tijd

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen