< Terug naar overzicht

Eenheidspensioen valt niet in goede aarde

Minister van Pensioenen Bruno Tobback (sp.a) lanceerde het voorstel van een eenheidsstelsel voor de pensioenen van zelfstandigen, werknemers en ambtenaren. De sociale partners zijn hierover niet te spreken. Ze vrezen voor een nivellering van het ambtenarenpensioen. Het voorstel heet ‘gratuit’ te zijn.

Minister Tobback goot nog wat olie op het vuur door de sociale partners in het debat ‘druïden’ te noemen, ‘een select kransje ingewijden dat de regels van de sociale zekerheid doorgrondt’. Unizo-topman Karel Van Eetvelt is verontwaardigd: “De druïden bestaan niet, wat respect zou op zijn plaats zijn.”

In zijn voorstel denkt Bruno Tobback aan een eenheidsstelsel voor wie over tien tot vijftien jaar begint te werken. Pieter Timmermans van het VBO is nog het zachtst in zijn taal, zij het wel duidelijk: “Puur intellectueel geraak je met dit idee nog net door de bocht. Maar de historiek en eigenheden van de stelsels maakt dat elke discussie erover verzandt in verworven rechten. Het laagste, noch het hoogste pensioen kan veralgemeend worden, maar de minister neemt geen positie in. Zijn voorstel is daarom nogal gratuit.”

Karel Van Eetvelt spreekt ook de analyse tegen dat de situatie van zelfstandigen dusdanig veranderd is dat ook zij klaar zijn voor hogere bijdragen en meer bescherming. “Zelfstandigen willen onder elkaar wel een soort basissolidariteit organiseren, verplicht en minimaal. De rest doen ze nog altijd liever zelf”, zegt hij.

De vakbonden reageren al even afwijzend. “Dit is weer een groot voorstel dat niet bijzonder doordacht is”, zegt An Van Laer van het ACV. Collega Rudy De Leeuw (ABVV) is explicieter: “Dit voorstel had nooit uit de kast mogen komen. Elk stelsel heeft zijn kenmerken en dat is goed zo.”

Dat het pensioenstelsel voor mensen die steeds vaker van statuut veranderen, bepaald ondoorzichtig wordt, is voor De Leeuw geen argument: “Wij werken mee aan alle initiatieven die voor meer transparantie zorgen, zoals de website waarop men zijn pensioen kan berekenen.” Ook Karel Van Eetvelt is niet onder de indruk: “De complexiteit is een administratief probleem. Daarvoor moet men niet het hele systeem overhoop gooien.”

Sp.a-kamerlid Hans Bonte steunt zijn minister wel en is van mening dat de vakbonden te veel vasthouden aan het verleden: “Hun conservatisme is bijzonder gevaarlijk, omdat het oude stelsel volledig gedateerd en onhoudbaar is. Het staat in de sterren geschreven dat we in de richting van een eenheidsstatuut evolueren.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen