< Terug naar overzicht

Eerste lichting mentor-coaches afgezwaaid

Zo’n 70 verpleegkundigen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen ontvingen een certificaat van mentor-coach. Ze volgden daarvoor een speciale opleiding om studenten, stagiairs of nieuwe medewerkers op te vangen en te begeleiden bij hun eerste stappen in het UZA.

De opleiding is een samenwerking tussen het UZA, de Karel de Grote Hogeschool en de Hogeschool Antwerpen. Marleen Wyckaert, verpleegkundige op spoed, is één van de kersverse mentor-coaches. Zo’n twee jaar geleden vroeg de hoofdverpleegkundige haar of ze de opleiding wilde volgen. Daar had ze wel oren naar: “Ik had voordien al drie jaar les gegeven aan de Hogeschool Antwerpen. Als mentor-coach zou ik de andere kant van de opleiding verpleegkunde te zien krijgen. Bovendien leek het me een uitdaging om studenten het arbeidsveld te leren kennen.”
Sindsdien spitst Marleen zich toe op de begeleiding van studenten. Tijdens de opleiding leerde ze de student met andere ogen te bekijken: “Er zijn, bijvoorbeeld, denkers en doeners. Een denker heeft soms een extra zetje in de rug nodig, terwijl je een doener dan weer moet aanmoedigen om eerst even na te denken. Je moet inspelen op de manier van werken van de student. Dat aspect heb ik uitgewerkt in mijn eindwerk. Als mentor-coach zorg je ervoor dat de stagiair of starter kennismaakt met alle onderdelen van de dienst en kijk je ook de stageverslagen na. Verder ben ik als mentor-coach ook de link tussen de scholen en het ziekenhuis, en tussen de student en de collega’s.”
Tijdens de opleiding tot mentor-coach is er aandacht voor communicatievaardigheden, het onderwijssysteem en het geven van feedback. Ook het versterken van sociale vaardigheden staat op het programma. Na de opleiding kunnen de kersverse mentor-coaches eveneens rekenen op bijkomende vorming en blijvende ondersteuning.

Bron: Medinews

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen