< Terug naar overzicht

Eindelijk duidelijkheid voor fusieziekenhuizen over VIPA

Eind mei besliste de Vlaamse regering om de VIPA-regels aan te passen. Vlaanderen wil in navolging van de federale overheid de subsidiëring van bouwende algemene en psychiatrische ziekenhuizen opkrikken.

Ziekenhuizen met (ver)bouwplannen maken zich al enige tijd ongerust over de VIPA-financiering. VIPA staat voor Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden. De opeenvolgende Vlaamse ministers moedigden in het verleden sterk de fusies aan: voor nieuwbouwprojecten zouden ze met subsidies over de brug komen. Maar toen heel wat ziekenhuizen concreet van start wilden gaan, lieten de subsidies op zich wachten.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen beloofde er snel werk van te maken en dat is nu ook gelukt: de Vlaamse ministerraad besliste om de Vlaamse subsidiëring van algemene en psychiatrische ziekenhuizen op te vijzelen. De subsidiëring komt daardoor op dezelfde hoogte met wat in 2007 op federaal niveau werd beslist, althans voor het aantal gesubsidieerde vierkante meters. Tot nu toe werden criteria gehanteerd uit 1978. Hopeloos verouderd omdat ziekenhuizen vandaag niet meer te vergelijken zijn met die van 30 jaar geleden.

Ziekenhuiskoepel Zorgnet Vlaanderen zegt tevreden te zijn dat het besluit eindelijk werd aangepast, maar nu is het hoog tijd om de concrete budgetten toe te kennen. Minister Vandeurzen liet alvast weten tussen nu en het einde van de regeerperiode 1,7 miljard euro ter beschikking te krijgen. Er moet nu een planning worden opgemaakt voor de spreiding van de concrete plannen in de komende jaren. Die planning moet gefinaliseerd worden in het najaar.

Bron: www.zorgnetvlaanderen.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen