< Terug naar overzicht

Eindelijk MUG in Halle

Na een jarenlange politieke strijd is de kogel door de kerk: er komt een MUG (Medische Urgentie Groep) in het ziekenhuis Sint-Maria in Halle. Het ziekenhuis is nu dringend op zoek naar urgentie-artsen.

Vlaams minister Veerle Heeren (CD&V) heeft de planningsvergunning getekend waardoor het Sint-Mariaziekenhuis van Halle een MUG-dienst krijgt toegewezen. Daarmee komt een einde aan een lange politieke strijd om de regio Halle een Nederlandstalige MUG-dienst te geven. Op tal van interventies veroorzaakten Nederlandsonkundige hulpverleners extra problemen, omdat ze niet konden converseren met hun slachtoffer.
Behalve in Halle, kunnen er ook MUG's worden opgestart in het Algemeen Ziekenhuis Heilig Hart te Zottegem en Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst - Campus Geraardsbergen. Negen ziekenhuizen dienden een aanvraag voor een planningsvergunning in. Bij het onderzoek van de aanvragen werd ernaar gestreefd het grootste aantal ‘blinde vlekken’ weg te werken.
De MUG in Halle moet dringende medische hulp bieden binnen de 20 minuten aan ruim 179.000 personen. Enkele jaren geleden experimenteerde het ziekenhuis Sint-Maria al met een MUG-dienst, maar dit werd snel stopgezet wegens onbetaalbaar. In oktober 2006 ging men van start met een Paramedisch Interventieteam, bestaande uit een ambulancier en een speciaal opgeleide verpleegkundige.
Nu is het aan de betrokken ziekenhuizen om binnen de zes maanden de MUG op te starten. Volgens algemeen directeur Jan Jonckheere kan het Sint-Mariaziekenhuis een MUG-dienst nu financieel wel aan, maar stelt er zich een probleem van rekrutering van urgentie-artsen. "We worden geconfronteerd met het vertrek van drie artsen zodat we momenteel op onze spoedgevallendienst ook al zonder MUG met een probleem zitten. Voor een continue MUG-dienst hebben we minstens drie spoedartsen nodig. In totaal zijn we dus op zoek naar vijf tot zes artsen", aldus Jonckheere.
Er is een groot tekort aan spoedartsen in ons land. Volgens de vereniging van spoedartsen Becep zijn er ongeveer 1400 bijkomende artsen nodig. Door dit tekort is er volgens Jonckheere sprake van een bijna 'Amerikaans' opbod van financiële voorwaarden tussen ziekenhuizen om dergelijke artsen aan te trekken.

Bron: Vlaamse Overheid, De Morgen, De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen