< Terug naar overzicht

Elke week een verkrachting of aanranding in ziekenhuis

Elke week vindt er gemiddeld één verkrachting of aanranding plaats in een Belgisch ziekenhuis. Daarnaast telt elk ziekenhuis ook nog eens gemiddeld 49 fysieke geweldplegingen per jaar. Terwijl bijna 90 procent van de ziekenhuizen het geweldverschijnsel registreren, wordt amper 3 procent van de feiten geverbaliseerd. Dat meldt minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS).

Volgens de Criminaliteitsbarometer van de federale politie werden de voorbije twee jaar gemiddeld 607 inbreuken tegen de fysieke integriteit in de ziekenhuizen geverbaliseerd. Bijna driekwart daarvan handelt over slagen en verwondingen. In tien procent van de geverbaliseerde gevallen gaat het om verkrachtingen en aanrandingen van de eerbaarheid.

In 2008 werden 27 verkrachtingen en 28 gevallen van aanranding van de eerbaarheid vastgesteld; vorig jaar steeg dat cijfer tot 34 verkrachtingen en 33 gevallen van aanranding. In die twee jaren werden ook telkens zeven moorden of doodslagen geregistreerd. Onkelinx merkt op dat de bronnen geen gegevens bevatten over de hoedanigheid van de slachtoffers van fysiek geweld (personeel, patiënt of bezoeker).

Begin 2010 waren in voltijdse equivalenten uitgedrukt 422 ziekenhuisstewards tewerkgesteld. Daarvan werkt 28,5 procent in de openbare sector en de rest in de privésector. Bijna een kwart van de stewards werkt in Wallonië (100), 62 procent in Vlaanderen (260) en het resterende zevende in Brussel. In die cijfers zitten niet de stewards die door ziekenhuizen zelf of door de deelstaten gefinancierd worden.
Bron: Het Laatste Nieuws, Medinews.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen