< Terug naar overzicht

"Er is geen enkel bewijs dat de besparingsdrift de bedrijven iets oplevert"

Is dit niet het trieste lot van HRM: de goede praktijken vallen stil wanneer de economische of financiële omstandigheden allesbehalve schitterend zijn? Best mogelijk dat er geen keuze is... Wat vindt Jeffrey Pfeffer, professor aan Stanford University én befaamd HR-managementdenker, daarvan?

“De werk-winst-waardeketen – het idee dat indien u goed zorgt voor uw medewerkers, zij hun job prima zullen uitvoeren, goed zullen zorgen voor het bedrijf en voor de klanten en dat op die manier het bedrijf meer winst zal genereren – blijft overeind in goede én kwade tijden. Meer nog, de beste tijd om uw marktaandeel te vergroten, is precies de tijd dat uw concurrenten of de hele markt het wat moeilijker hebben. Onlangs heeft Air Asia dat nog mooi aangetoond. AG Lafley, de voormalige CEO van Procter & Gamble, heeft dat ook aangestipt. Het komt er niet op aan in paniek te gaan besparen op zaken waarop juist niet bespaard kan worden, het komt erop aan om te investeren in de juiste zaken, gericht op vooruitgang.

Jammer genoeg blijven veruit de meeste bedrijven snoeien in de eigen rangen zodra de eerste tekens van problemen de kop opsteken. Er is echter geen enkel bewijs van doorgedreven onderzoek dat die besparingsdrift hen iets zou opleveren. Bovendien schieten ze zich daarmee in de voet. Zo verliezen ze immers het vertrouwen en de betrokkenheid van de medewerkers. Ze zwengelen het cynisme en de ontevredenheid van hun medewerkers aan.”

Aan het woord is Jeffrey Pfeffer. Op dinsdag 24 september geeft de gerenommeerde Amerikaanse professor zelf een masterclass in Brussel. Onder de titel ‘The Return from Investing in People’ geeft hij onderzoek, cases én concreet advies, niet alleen over de wijze waarop bedrijven beduidend betere resultaten kunnen boeken als ze meer aandacht besteden aan hun medewerkers en HR-praktijken, maar ook over de manier waarop HRM dat straffe statement kan bewijzen.

In HR Square van juni vindt u alvast een interview met de hoogleraar Organizational Behavior aan de Graduate School of Business van Stanford University en auteur van HR-klassiekers als ‘Competitive Advantage through People’. Daar heeft hij het vooral over de huidige arbeidsrelaties en het wel en wee van HR.

Mis deze unieke kans niet om hem in Brussel zelf te ontmoeten en nieuwe inzichten te leren. Afspraak op dinsdag 24 september 2013, van 9 tot 17 uur in Brussels44Center.

Alle info en inschrijvingen: www.hrsquare.be.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen