< Terug naar overzicht

Federaal geld ziekenhuizen toch netjes verdeeld

De berichtgeving over hoeveel federaal geld er nu naar Waalse en naar Vlaamse ziekenhuizen gaat, leek wel op een soapserie. Maar betekent dat ook eind goed, al goed?

Eerst maakte de Waalse minister van Gezondheidszorg, Didier Donfut (PS) bekend dat hij met zijn federale collega van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) een akkoord had gesloten. Zij gaf 1,4 miljard euro federaal geld voor een spoedprogramma om Waalse ziekenhuisgebouwen te moderniseren. Het Waals Gewest zou zelf amper 10% moeten inbrengen. Zij baseerden zich daarvoor op een regel die Rudy Demotte (PS) in de nadagen van de regering-Verhofstadt II instelde als federaal minister van Volksgezondheid. Die laat toe dat de federale overheid uitzonderlijk tot 90% van gebouweninvesteringen voor haar rekening kan nemen in het kader van de vorming van zorgbekkens (subregionale samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen). Deze regel ontsnapte blijkbaar aan de (media)aandacht in Vlaanderen.

De Vlaamse ziekenhuizen reageerden uiteraard verbouwereerd op het bericht. Volgens Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) is er echter niets aan de hand en krijgen de Waalse ziekenhuizen geen extra geld. Hij verklaarde onder meer op VRT-radio: “We hebben een protocol gesloten met de gemeenschappen en de gewesten. Daarin staat dat het geld van de federale overheid netjes wordt verdeeld tussen de twee gewesten. Wanneer iemand zijn aandeel opneemt met grotere slokken door per dossier meteen 90% van de federale middelen te gebruiken, dan zal dat geld sneller op zijn.”

Vanackere benadrukte dat van het bedrag dat de federale overheid verdeelt 60% naar Vlaanderen moet gaan. En hij zou er tevens op toezien dat dat ook effectief gebeurt.


Bron: deredactie.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen