< Terug naar overzicht

Foute artsen moeilijker naar buitenland

Het Europees Parlement nam eind oktober een wetsvoorstel aan dat het voor 'probleemartsen' moeilijker moet maken om in een ander land te werken.

Nu is het nog zo dat gezondheidswerkers zoals artsen en tandartsen, die in hun eigen land tucht- of strafrechtelijk in de fout zijn gegaan, vrij eenvoudig in een ander land opnieuw kunnen beginnen. Zo werkte de zogenoemde 'dokter Wodka' al jaren in Nederlandse klinieken, terwijl hij in Groot-Brittanniƫ zijn vak niet meer mocht uitoefenen door zijn buitensporig alcoholgebruik.

Het Europees wetsvoorstel regelt twee zaken: dat de bevoegde autoriteiten de registers van gezondheidswerkers van andere lidstaten kunnen raadplegen en dat lidstaten onmiddellijk en proactief informatie over tucht- en strafrechtelijke uitspraken uitwisselen als deze gevolgen hebben voor de registratie of het recht om diensten te verlenen.

Het blijft echter heel lastig om op Europees niveau gegevens over tucht- en strafrechtelijke zaken tegen gezondheidswerkers uit te wisselen. In ieder land zijn toezicht en registratie immers anders georganiseerd en gelden andere sancties en regels. In Ierland geldt abortus bijvoorbeeld als moord, terwijl het in Nederland een reguliere medische behandeling is. Ook wordt het gecompliceerd als er nog geen uitspraak is in een zaak en een tuchtrechtprocedure gemakkelijk twee jaar kan duren.

Bron: http://medischcontact.artsennet.nl.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen