< Terug naar overzicht

Gedragscode Vlaamse artsen

Het recht van de patiënt om vrij een arts te kiezen, is niet absoluut. Het geldt niét als het gaat om artsen van wacht of op spoed. Zo staat het in een gedragscode, goedgekeurd door de Vlaamse gynaecologen.

De code geldt voor alle artsen en alle patiënten in alle ziekenhuizen. Aanleiding tot het opstellen van de gedragscode waren de incidenten met moslimmannen of -vrouwen die zelfs in levensbedreigende situaties, de hulp van mannelijke artsen weigerden.

Essentieel in de nieuwe code is dat artsen niet altijd moeten toegeven aan de eis om een vrouwelijke arts te zien. Patiënten behouden het recht om zorg te weigeren, maar moeten dat dan schriftelijk vastleggen. De gynaecologen, met dokter Johan Van Wiemeersch als spreekbuis, leggen er de nadruk op dat de vrije artsenkeuze het recht is van de patiënt en niet dat van partners of familieleden.

De gedragscode kreeg de goedkeuring van veel instanties: de Orde van Geneesheren, het Verbond van Belgische Specialisten, het Parket-Generaal, het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding én het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen. Ook van moslimzijde en de leiders van die gemeenschap kwam er instemming en steun.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen