< Terug naar overzicht

Geen gebrek aan geschoolde verpleegkundigen?

Volgens de Fédération Nationale des Infirmières de Belgique (FNIB) zou er in ons land helemaal geen tekort zijn aan verpleegkundigen. Een opmerkelijke stelling.

FNIB-voorzitster Alda Dalla Valle stelt in een interview met Metro dat de uitstroom door de slechte werkomstandigheden ervoor zorgt dat de vacatures niet ingevuld geraken. Factoren die daarbij meespelen zijn klassiek, zoals de variabele werkuren, te lage lonen, te veel administratieve taken, enzovoort. Het helse werkritme en het gebrek aan erkenning jaagt heel wat professionals het beroep uit.

De nieuwe lichting houdt het dan ook na enkele jaren voor bekeken, aldus de vereniging. Momenteel zouden er in België ongeveer dubbel zoveel gediplomeerde verpleegkundigen zijn per 1000 patiënten (11) als in Frankrijk (5,2), dus daar ligt het probleem niet, aldus Alda Dalla Valle.

Socioloog Jan Hertogen is het oneens met de uitleg van de verbondsvoorzitster: "Als er in het begin van de carrière een grote uitstroom zou zijn van verpleegkundigen, dan zou er een continue onderbezetting zijn tot 30 jaar in de zorgsectoren. Het tegendeel is waar. Globaal is er tot 55 jaar op alle leeftijden een aangroei van personeel."

Bron: NVKVV

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen