< Terug naar overzicht

Geen ‘Orde’ van verpleegkundigen a.u.b.

Senator Jacques Brotchi (MR) diende een wetsvoorstel in om een Orde van verpleegkundigen met sanctionerende bevoegdheden in te richten, waarbij elke verpleegkundige zich moet registreren en lidgeld betalen. De Orde in het wetsvoorstel lijkt sterk op de bestaande Orde van geneesheren en vraagt veel middelen.

Het NVKVV (Nationaal Verbond van Katholieke Vlaamse Verpleegkundigen en Vroedvrouwen) en de Vlaamse Verpleegunie kunnen absoluut niet achter dit voorstel staan. Volgens hen hebben verpleegkundigen geen extra - dubbele - rechtspraak nodig om deontologisch te werken en om een correcte en kwaliteitsvolle zorg te geven. Verpleegkundigen hebben evenmin een extra orgaan nodig om hen te vertegenwoordigen: er is de Nationale Raad voor Verpleegkunde, de Technische Commissie voor verpleegkundigen, verpleegkundigen in commissies zoals de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen en het Riziv, de AUVB-UGIB (Algemene Unie van Verpleegkundigen van België), de verschillende beroepsorganisaties enzovoort.

Om de deontologie en de ethiek in het beroep van verpleegkundige op te volgen en aan te passen, zijn er dus andere mogelijkheden. Met de hoge kosten die het wetsvoorstel vraagt, kunnen bestaande structuren beter uitgebouwd worden om verpleegkundigen te ondersteunen, te begeleiden en te motiveren.


Bron: NVKVV

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen