< Terug naar overzicht

Geen overconsumptie bij Vlaamse ziekenhuizen

Recentelijk maakte het RIZIV de jaarlijkse cijfers bekend over de referentiebedragen. Hierdoor lopen de ziekenhuizen die te veel hebben uitgegeven, een sanctie op. Dit jaar gaat het om 19 ziekenhuizen (vorig jaar 23), waarvan opnieuw slechts 1 in Vlaanderen. Daarentegen moeten 8 Brusselse en 10 Waalse ziekenhuizen bedragen terugbetalen. In totaal gaat het om 3,4 miljoen euro.

Het systeem van referentiebedragen is bedoeld om de verschillen in praktijkvoering weg te werken tussen ziekenhuizen die dezelfde aandoeningen behandelen. Concreet geeft het voor een aantal standaardingrepen en -behandelingen een 'gouden standaard', bijvoorbeeld voor het verbruik aan medische beeldvorming, laboratoriumonderzoeken en technische prestaties zoals kinesitherapie. Ziekenhuizen die te veel afwijken van die standaard, moeten een som terugbetalen.

De overschrijdingen komen vooral voort uit de radiologie, de klinische biologie en andere technische prestaties. In vergelijking met vorig jaar is er slechts een lichte daling van het aantal ziekenhuizen dat moet terugbetalen. In Brussel blijft de helft van de ziekenhuizen de consumptienorm overschrijden.

Bron: Zorgnet Vlaanderen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen