< Terug naar overzicht

Geen poetshulp met dienstencheques voor zorgbehoevenden

De christelijke vakbond ACV wil een ban op privépoetshulp voor zorgbehoevenden. Zieken en bejaarden die meer kunnen instaan voor hun huis, moeten daarvoor terechtkunnen bij non-profitdiensten en niet bij poetshulpen van dienstenchequebedrijven.

Nu al doen steeds meer ouderen een beroep op poetshulpen van dienstenchequebedrijven. “Wij hebben niets tegen dienstenchequebedrijven, maar bij mensen die naast hulp in het huishouden ook nood hebben aan persoonlijke hulp, is enkel de aanvullende thuiszorg geschikt”, vindt Bart Vannetelbosch van ACV Voeding en Diensten. “Het moet een keuze zijn om bij zwaar hulpbehoevenden tewerkgesteld te worden. Schoonmaken bij hen is niet te vergelijken met poetsen bij een tweeverdiener.”

De aanvullende thuiszorg, een afdeling binnen de gezinszorg, is opgericht om poetsdiensten te leveren aan zorgbehoevende cliënten. Er zijn in Vlaanderen een twintigtal diensten voor gezinszorg. Ongeveer 3500 mensen zijn er tewerkgesteld. Deze diensten worden gesubsidieerd door het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse Gemeenschap.

ACV Voeding en Diensten wil de prijs voor een uur poetsdienst in overeenstemming brengen met een uur poetsen met dienstencheques. Ze willen ook dat het aantal gesubsidieerde uren poetsdienst naar omhoog gaat. “De laatste 5 jaar was er nauwelijks groei, terwijl er een stijging van 4 procent nodig is om de vergrijzing op te vangen,” zegt Vannetelbosch. ACV Voeding en Diensten wil het systeem ook toegankelijker maken en de administratie voor de gebruiker vergemakkelijken.

Federgon, de federatie van de HR-dienstenverleners, is verbaasd over de vraag van ACV. “Qua regelgeving stelt er zich geen probleem, want de regelgeving op de dienstencheques voorziet expliciet dat zorgtaken uitgesloten zijn van de diensten die mogen aangeboden worden. Huishoudhulp via dienstencheques en zorg zijn dus twee verschillende soorten dienstverlening. Federgon heeft trouwens geen enkele indicatie dat zich op dit vlak incidenten stellen.”

Volgens Federgon is het bovendien niet efficiënt om poetshulpen zorgcompetenties aan te leren en is het efficiënter om het poetsen en de zorgtaken op te splitsen en te laten uitvoeren door verschillende diensten met eigen competenties.

Bron: ACV, Federgon

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen