< Terug naar overzicht

Griepplan voor ziekenhuizen

Als de Mexicaanse griep in het najaar doorbreekt, moeten de ziekenhuizen in ons land voorbereid zijn om een massa zieken op te vangen. Zij krijgen daarom binnenkort een pandemieplan.

Tien pilootziekenhuizen verdeeld over de verschillende provincies maakten het plan in opdracht van het Interministerieel Commissariaat Influenza. Dr. Wim Janssens (UZ Gent) coördineert het pandemieplan als voorzitter van de stuurgroep van pilootziekenhuizen.
Hij legt uit: "Als er zich meer zieken dan normaal aanmelden, moeten de ziekenhuizen de hoofdingang afsluiten. Dat moet voorkomen dat zieke patiënten of bezoekers vrij in de gangen rondwandelen en zo anderen besmetten. De spoedafdeling wordt dan de sluis waarlangs iedereen moet binnenkomen. Daar zal een triagepost van artsen de patiënten opvangen en na een eerste snel onderzoek van de symptomen beslissen wie naar huis kan en wie moet worden opgenomen."
Elk ziekenhuis moet ook stapsgewijs 'cohorteafdelingen' voorbehouden voor personen die met de Mexicaanse griep zijn besmet. Welke afdelingen dat zijn, moet elk ziekenhuis voor zichzelf beslissen. In het Universitair Ziekenhuis Gent, dat al langer een eigen pandemieplan heeft, gaat het bijvoorbeeld eerst om de afdeling Intensieve Zorg en daarna om een deel van de psychiatrische vleugel.
In totaal heeft het UZ Gent tien verpleegkundige afdelingen daarvoor geselecteerd. Niet-dringende medische ingrepen en poliklinische behandelingen worden dan ook afgebouwd. Dat is nodig om besmettingen bij het onnodig vervoeren van patiënten te voorkomen, maar ook om extra bedden voor grieppatiënten vrij te maken.
Die afbouw is eveneens noodzakelijk omdat er minder personeel zal zijn. In het slechtste scenario gaat men ervan uit dat een op de drie verpleegkundigen zelf ziek wordt. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, moet het ziekenhuispersoneel extra voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het dragen van maskers en handschoenen. Bij bepaalde operaties zullen ze zelfs een beschermingsbril of aangezichtsmasker moeten dragen.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen