< Terug naar overzicht

Groot potentieel voor digitale tools in Vlaamse gezondheidszorg

Vlamingen zijn klaar om digitale tools zoals apps en wearables te gebruiken om zijn gezondheid beter te monitoren. Het enthousiasme bij zorgprofessionals is daarentegen veel kleiner.

Dat blijkt uit een enquête van het digitaal onderzoekscentrum iMinds bij meer dan 1000 respondenten. Driekwart van de deelnemers zou zonder aarzelen gezondheidsapps en wearables gebruiken op aanraden van hun arts.

Nu al verzamelt 96% van de respondenten data omtrent een of meerdere activiteiten of parameters zoals slaap, dagelijkse beweging, sport, gewicht of bloeddruk, zowel digitaal als niet-digitaal. Meer dan de helft van de deelnemers aan de enquête houdt de informatie gewoon in het hoofd bij (51,3%), 30,4% gebruikt een mobiele app, 13,7% kiest voor een computerprogramma, 11,1% gebruikt een wearable. Die resultaten zijn trouwens erg vergelijkbaar met soortgelijke studies in de VS.

Bijna de helft van de respondenten (48,8%) zegt ooit een gezondheidsapp gebruikt te hebben. Ruim een kwart van de deelnemers gebruikt die nog steeds minstens op wekelijkse basis. Toch blijft het gebruik van gezondheidsapps erg vrijblijvend. Zo worden ze amper gebruikt als onderdeel van de arts/patiënt-relatie (0,5%).

Wearables zijn nog niet wijdverspreid en bleken bij de respondenten minder gebruikt te worden dan gezondheidsapps: 26,1% van hen bezit één of meerdere wearables (vooral intelligente sporthorloges en polsbandjes). Wie een wearable heeft, gebruikt die echter wel intensief.

Bijna driekwart van de ondervraagden zegt gezondheidsapps of wearables te willen gebruiken op aanraden van een arts. Zorgprofessionals omarmen deze nieuwe technologie nog niet en wijzen op het belang van klinisch validatie en certificering van oplossingen, het inpassen van deze nieuwe technologieën in de overkoepelende gezondheidszorg en het toezien op privacy.

Bron: iMinds

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen