< Terug naar overzicht

Grote toename van loopbaanonderbreking, tijdskrediet en thematisch verlof

Oudere werknemers hebben massaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om deeltijds te gaan werken, nu het regime strikter wordt en de overgangsperiode voorbij is.

Dat blijkt uit cijfers van de RVA. Tussen het tweede trimester 2014 en het tweede trimester 2015 is er een toename van het aantal werknemers in loopbaanonderbreking (overheidspersoneel), tijdskrediet (privésector) en thematisch verlof (ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand of palliatieve zorgen) met 5,6 procent.

Vooral de aanvragen om de loopbaan met een vijfde te verminderen, is sterk gestegen. Bij het overheidspersoneel steeg het aantal aanvragen met 9,6 procent. In de privésector steeg het aantal aanvragen met 13,5 procent.

De RVA verwijst naar een anticiperend effect op de strengere voorwaarden van de landingsbanen. Sinds 1 januari zijn de mogelijkheden voor landingsbanen immers ingeperkt. Dat kan nu nog pas vanaf 60 jaar, terwijl dat vroeger 55 jaar was. Er gold wel een overgangsperiode. De aanvragen die voor 1 april toekwamen bij de RVA en waarvan het tijdskrediet inging voor 1 juli, konden genieten van het vorige stelsel.

Verder blijkt dat tussen 2007 en 2014 het aantal werknemers met een of andere vorm van loopbaanonderbreking gestegen is met 23,7 procent. Vooral de thematische verloven kenden een sterke groei (+83,2%).

Bron: RVA

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen