< Terug naar overzicht

Handhygiëne in woonzorgcentra voorkomt zorginfecties

Onder het motto 'U bent in goede handen' lanceerde Veerle Heeren, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, in woonzorgcentrum Salvator in Hasselt een campagne rond handhygiëne ter bestrijding van zorginfecties.

Zorginfecties zijn infecties die bewoners of patiënten zowel in ziekenhuizen, rusthuizen als in de thuiszorg oplopen tijdens het verzorgingsproces. Infecties met MRSA en andere resistente kiemen zijn daarbij de grootste boosdoeners.
In België sterven jaarlijks ongeveer 1000 personen door een infectie met MRSA. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf personen in de 753 Vlaamse woonzorgcentra drager is van MRSA. Het beheersen van MRSA bij bewoners van woonzorgcentra is dus een belangrijke uitdaging.
Hoewel niet alle zorginfecties te voorkomen zijn, kan een belangrijk deel ervan worden vermeden door aangepaste maatregelen in ziekenhuizen en woonzorgcentra. Handhygiëne is hierbij cruciaal. Vlaams minister Heeren lanceert daarom voor de eerste maal een campagne rond handhygiëne in de woonzorgcentra. De campagne heeft als doel alle personeelsleden van de Vlaamse woonzorgcentra, ook het onderhouds- en technisch personeel, te informeren en te sensibiliseren over de risico’s van zorginfecties. Gestandaardiseerd campagnemateriaal moet de personeelsleden ertoe aanzetten een correcte handhygiëne na te leven.
Er worden infosessies georganiseerd om de campagne verder toe te lichten aan de woonzorgcentra. Een basispakket bestaat uit enkele algemene en informatieve affiches, een fiche in zakformaat, een informatieve folder voor bewoners en bezoekers, en een PowerPoint-presentatie over handhygiëne voor interne vorming. Er zijn ook buttons met het campagnebeeld en de slogan voor elk personeelslid om de betrokkenheid van iedereen te garanderen. Het campagnemateriaal kan besteld worden op de website www.zorginfecties.be.
De campagne is een initiatief van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid in samenwerking met de koepelorganisaties FOS, FERUBEL, VVSG en Zorgnet Vlaanderen, en de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Meer informatie op www.zorginfecties.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen