< Terug naar overzicht

Helemaal geen loon bij slechte resultaten

Coca-Cola drijft de prestatiegerichte beloning wel heel ver door. Als het bedrijf bepaalde financiële doelen niet haalt, krijgen de leden van de raad van bestuur voortaan helemaal geen vergoeding. Dat staat te lezen in The Wall Street Journal.

De top van de frisdrankengigant wil op die manier de raad van bestuur sterker betrekken bij de financiële doelen die voor de aandeelhouders en de directie al langer van onmiddellijk belang zijn. In het nieuwe remuneratieplan heeft Coca-Cola voor elk lid van de raad een basisvergoeding opgenomen van 175.000 dollar. Die krijgen zij ten vroegste in 2009 en dan enkel als Coca-Cola een groei in operationele winst per aandeel waarmaakt van minstens 8%, zowel in 2006, 2007 als 2008. De basisvergoeding kan ook stijgen of dalen naargelang van de aandelenprijs van het bedrijf.

Tot vorig jaar kregen de bestuurders 50.000 dollar in baar geld en 75.000 dollar in aandelen. Daar kwamen nog vergoedingen bij om vergaderingen bij te wonen en bepaalde comités voor te zitten. Die zijn nu ook afgeschaft. Het nieuwe beloningsplan stuit op veel kritiek. Waarnemers stellen dat bestuursleden die in hoge mate beloond worden op basis van resultaten, zich te veel fixeren op de kortetermijndoelen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen