< Terug naar overzicht

Helft Belgische artsen vertoont burn-out-symptomen

Naar schatting de helft van de Belgische artsen vertoont in mindere of meerdere mate burn-out-symptomen, met pieken bij 32- tot 35-jarigen en bij 48- tot 52-jarigen. Dat schrijft het medische weekblad De Huisarts.

Een Riziv-werkgroep heeft zich volgens De Huisarts over de problematiek gebogen en zou nu de laatste hand leggen aan een eindrapport. Daarin wordt voorgesteld om burn-outs, psychische problemen en verslavingsproblemen aan te pakken met de oprichting van een hulplijn, van een netwerk van dokters voor uitgebluste artsen en van een fonds om dat alles te financieren. De werkgroep is de mosterd gaan halen in Canada, waar al sinds 1990 een hulpprogramma voor artsen bestaat. “In eerste instantie willen we een aanspreekpunt installeren: een gratis telefoonnummer waar artsen met hun problemen veilig en anoniem terechtkunnen”, zegt Eric Boydens, Antwerps huisarts en lid van de werkgroep. “De hulpvraag mag in geen geval controle impliceren. Een netwerk van huisartsen en psychiaters, die daar uiteraard niet voltijds mee bezig zijn, moet hulp bieden”, voegt hij eraan toe. Het is volgens de werkgroep wel essentieel dat de hulpverlening gratis gebeurt, aangezien artsen in dergelijke moeilijke situaties het meestal al financieel lastig hebben.

De problemen zouden zich doorgaans zo’n zeven jaar na het afstuderen manifesteren. Depressies komen dan vaker voor en nogal wat artsen zoeken hun toevlucht tot alcohol en kalmeermiddelen. “Voor deze artsen, die nog een lange loopbaan voor de boeg hebben, is het zaak hen weer enthousiast te krijgen”, aldus nog Boydens.

De tweede piek doet zich voor bij oudere artsen, tussen 48 en 52 jaar. “Bij oudere collega’s ligt het moeilijker en hulp is voor hen meestal dringend nodig. Vaak om al dan niet suïcidaal gedrag te voorkomen.”


Wat denkt u hierover? Is er inderdaad nood aan een aanspreekpunt voor artsen? (H)Erkent u dit probleem wel in uw zorginstelling? Besteedt u er aandacht aan? Bouwde u hier een origineel project rond? Laat het ons weten! Contacteer Daan Nelen, tel. 053/60 56 73, daan@hrsquare.be.


(Bron: Gazet van Antwerpen)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen