< Terug naar overzicht

Herstructureren om te overleven…

Een vorige week gepresenteerd onderzoek van het advocatenkantoor Lawfort levert enkele interessante percepties en commentaren op van personeelsdirecteurs met betrekking tot het alom bekende fenomeen van de herstructurering.

Zo vinden de respondenten van zichzelf dat ze het goed doen. Ze doen ook steeds meer een beroep op gespecialiseerde adviseurs, omdat het (juridisch) proces nauwgezet moet opgevolgd worden. Personeelsdirecteurs blijven communicatie, informatie en consultatie moeilijke dingen vinden – de boodschap verkocht krijgen wordt steeds complexer – maar ze lijden op dit terrein alvast niet aan valse bescheidenheid. Zou het kunnen dat arbeidsrelaties ondanks al het HRM-gedoe toch de kernbusiness blijven?


Tussen oktober 2004 en maart 2005 voerden Véronique Pertry en Wouter Van Linden van het advocatenkantoor Lawfort voor de tweede keer een enquête naar de impact van bedrijfsherstructureringen. De personeelsmanagers van 30 Belgische ondernemingen namen deel aan het onderzoek. Wij vatten de bevindingen kort voor u samen. In HR Square 23 van deze maand presenteren we een uitgebreid verslag, van commentaar voorzien door de onderzoekers.


1. Kostenbesparing overvleugelt aandeelhouderswaarde als motief.

2. Herstructurerende ondernemingen zijn recidivisten.

3. Leeftijd weegt zwaar als selectiecriterium.

4. Sociale plannen worden goedkoper.

5. De blijvers krijgen meer aandacht.

6. De wet-Renault steekt stokken in de wielen.

7. Achteraf gaat het beter: motivatie en enthousiasme stijgen.

8. De personeelsmanagers schatten zichzelf hoog in bij de begeleiding van het herstructureringsproces.Om te besluiten nog een ietwat vreemde observatie. Wie denkt dat (herhaalde) herstructureringen de verhoudingen tussen directie en vakbonden doen verzuren, heeft het fout voor. Het tegendeel is zelfs dikwijls waar: eens de strijd gestreden, verbeteren de relaties een beetje. Althans volgens de perceptie van de personeelsdirecteurs.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen