< Terug naar overzicht

Hoofdkapje voor islamitische verpleegkundigen

Omdat islamitische werknemers van het AZ in Mechelen bleven vragen of ze een hoofddoek op het werk mochten dragen, stelde het ziekenhuismanagement nu een alternatief voor dat zowel aan de hygiƫnische als aan de religieuze voorschriften lijkt te voldoen.

Islamitische verpleegkundigen in het AZ Mechelen krijgen in plaats van een hoofddoek een speciaal ontworpen, uniform hoofdkapje met het logo van het ziekenhuis op de voorzijde. Er zijn nu zelfs allochtone gediplomeerden die zich specifiek aanmelden bij AZ Mechelen omdat het ziekenhuis dit kapje toelaat.

Uit een studie van de vrije universiteiten VUB en ULB (Adam en Rea, 2010) in opdracht van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) blijkt dat het vaak de instellingen met een katholieke stempel zijn die speciaal voor hun islamitische personeel aanpassingen doorvoeren met bijvoorbeeld een gebedslokaal op de werkvloer, halalmenu's in de bedrijfskantine of verlof voor het offerfeest. Bij vrijzinnige organisaties weegt vaker het argument van neutraliteit door, zodat er minder snel uitzonderingen worden toegestaan.

Het CGKR pleit overigens niet voor het wettelijk verplicht maken van aanpassingen die tegemoet komen aan de cultureel-religieuze achtergrond van werknemers, maar rekent vooral op dialoog om tot een praktische oplossing te komen.
Bron: NVKVV.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen