< Terug naar overzicht

Hygiëne in Vlaamse ziekenhuizen kan beter

Van 19 tot en met 23 mei publiceerde De Standaard 'Het ziekenhuisrapport', gebaseerd op de meest recente inspectieverslagen van alle Vlaamse ziekenhuizen. Daaruit zou blijken dat de hygiëne in de ziekenhuizen al te vaak ondermaats is. Bij 23 van de 56 Vlaamse ziekenhuizen heeft de inspectie opmerkingen over de sterilisatie van de operatie-instrumenten.

In meer dan 40 procent van de ziekenhuizen dreigen steriele instrumenten vuil te worden nog voor ze naar het operatiekwartier vertrekken. De lokalen waar de instrumenten gesteriliseerd worden, de 'centrale sterilisatieafdelingen', voldoen dan niet aan hun basisvereiste: een strikte scheiding van de zone met de vuile instrumenten die uit het operatiekwartier komen en de zone waar steriele instrumenten opgeslagen zijn. De ziekenhuizen voeren geen analyses uit om na te gaan hoe steriel de instrumenten echt zijn, wanneer ze van de sterilisatieafdeling naar het operatiekwartier vertrekken. Dat het sterilisatieproces onberispelijk verloopt, is dus hun enige houvast.

De slechte indeling van de sterilisatieafdelingen blijkt niet het enige probleem te zijn. In 22 ziekenhuizen is de berging van het steriele materiaal in slechte staat. In 15 ziekenhuizen zag de Zorginspectie vuile instrumenten of andere voorwerpen op plekken liggen waar enkel afgewassen en steriel materiaal thuishoort, of andersom.

Het grootste gevaar van slechte ziekenhuishygiëne is dat patiënten een infectie oplopen, zoals een bloedvergiftiging of een ontsteking van de wonde na een operatie. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) schat dat in ons land jaarlijks 103.000 patiënten (ernstig) ziek worden van kiemen uit het ziekenhuis. Ruim 2600 overlijdens kunnen worden toegeschreven aan zo’n ziekenhuisinfectie.

Niet enkel vuile instrumenten, maar ook de handen van artsen en verpleegkundigen zijn een gevaar voor de patiënt. Bij een slechte handhygiëne geven hulpverleners kiemen van de ene patiënt naar de andere door. Uit de inspectieverslagen blijkt dat er in 48 van de 56 ziekenhuizen artsen en verpleegkundigen werken die zich niet aan de basisregels van de handhygiëne houden: geen ringen, horloges en lange mouwen dragen. De handen en onderarmen vrijhouden, is nochtans essentieel om de handen goed te kunnen wassen of te ontsmetten met alcoholgel. Volgens het KCE zou een betere handhygiëne maar liefst 30 procent van de ziekenhuisinfecties kunnen vermijden.

De redactie van De Standaard is zich ervan bewust dat de inspectieverslagen een momentopname zijn. Daarom geeft ze aan de ziekenhuizen de kans om te reageren. Hun reacties worden geplaatst op de website van de krant.

Bron: De Standaard, www.standaard.be

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen