< Terug naar overzicht

Internationaal kwaliteitslabel JCI voor AZ Groeninge

AZ Groeninge heeft de internationale JCI-accreditering voor kwaliteitszorg en patiëntveiligheid gekregen. Het Kortrijkse ziekenhuis haalt als eerste niet-universitaire ziekenhuis van de Benelux dit label.

In oktober onderzochten auditors van de Joint Commission International (JCI) of de zorg die AZ Groeninge verstrekt, voldoet aan de strengste internationale normen inzake kwaliteit en patiëntveiligheid. Het gaat om maar liefst 1100 objectieve en meetbare criteria. Daarvoor kamden experten zes dagen lang vakkundig alle aspecten van de ziekenhuiswerking uit, vertrekkende vanuit één bezorgdheid: de noden van de patiënt.

Joint Commission International is een internationale instantie die wereldwijd ziekenhuizen auditeert op kwaliteit en patiëntveiligheid voor elke denkbare handeling die zich in het ziekenhuis voordoet. De criteria slaan niet alleen op (para-)medische, farmaceutische en verpleegkundige zorg maar ook op infrastructuur, schoonmaak, keuken en medewerkersbeleid. Voor JCI draait alles rond de vraag hoe de kwaliteits- en veiligheidsnormen op de werkvloer vertaald worden en hoe de patiënt daar beter van wordt. Daarom gebeurt zo’n audit hoofdzakelijk aan de hand van 'tracers' waarbij de auditoren het traject van een individuele patiënt volgen doorheen alle aspecten van behandeling en zorg, van vóór de opname tot na het ontslag.

Het voorbereidingstraject binnen AZ Groeninge nam drie jaar in beslag, met onder andere een proefaudit in 2011 door JCI-adviseurs, om te weten hoever het ziekenhuis stond tegenover de JCI-normen. De werkpunten die hieruit voortkwamen, heeft het ziekenhuis onder andere aangepakt via proeftracers die de dienst Kwaliteit van AZ Groeninge de laatste twee jaar zelf periodiek uitvoerde om samen met de afdelingen de JCI-verwachtingen te realiseren en te groeien in de veiligheid en de kwaliteit van de zorg. De cultuur van permanent streven naar betere kwaliteit is cruciaal voor JCI. Dus niet alleen 'het is goed', maar proberen om steeds beter te doen. De JCI-ziekenhuizen moeten dan ook om de drie jaar een nieuwe, steeds strengere audit doorlopen: kwaliteit is immers geen slapende materie.

In België heeft UZ Leuven deze accreditering sinds 2010 en in Nederland voldoen twee universitaire ziekenhuizen aan deze strenge normen. AZ Groeninge is hiermee voortrekker in de globale beweging die de Vlaamse ziekenhuizen maken naar het aantoonbaar maken van hun kwaliteit. In de besprekingen over een aangepaste financiering van de ziekenhuizen zal koepelorganisatie Zorgnet Vlaanderen erop aandringen dat kwaliteitscriteria mee in rekening worden gebracht voor de financiering van de zorg.

Bron: Zorgnet Vlaanderen, AZ Groeninge

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen