< Terug naar overzicht

Interprofessioneel akkoord krijgt groen licht

Terwijl België zware politieke turbulentie trotseert (met af en toe zowaar een al dan niet onbedoeld hilarisch intermezzo), slaagden de sociale partners erin een interprofessioneel akkoord voor de periode 2009-2010 te ondertekenen. Na de werkgevers, keurden nu ook de vakbonden het akkoord goed.

Het ABVV sprak al meteen van een ‘uitzonderlijk’ akkoord. De sociale partners slagen blijkbaar waar de politici falen: een werkbare consensus bereiken, vandaar de betiteling ‘uitzonderlijk’. Al zou daar bij de vakbonden nog een andere reden voor kunnen zijn. Terwijl het ACV (82,1 procent) en ACLVB (86 procent) het tweejarige akkoord met een overweldigende meerderheid goedkeurden, was er bij de socialistische vakbond wat meer voorbehoud, getuige de minder enthousiaste score van 68,7 procent.
ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw gaf dat voorbehoud ook toe. Voor één keer wilde hij toegeven dat de loonsverhoging alleen netto gebeurt. De sociaaleconomische context is nu eenmaal niet bepaald briljant. De achterban zag wel dat enkele andere njets overeind gebleven waren, met op kop de loonindexering.
Ook ACV-voorzitter Luc Cortebeeck is niet bepaald tevreden met de inhoud van het akkoord en heeft het al evengoed over een ‘uitzonderlijke’ goedkeuring van de loutere netto loonsverhogingen. Daardoor zijn er immers geen garanties dat de sociale zekerheid gelijke tred houdt. Bovendien ziet hij weinig of geen garanties voor werkbehoud tegenover de lastenverlagingen die de regering in het vooruitzicht gesteld heeft.
Cortebeeck vindt het wel belangrijk dat er uiteindelijk een akkoord uit de bus is gekomen, omdat het enige stabiliteit verschaft in de huidige onzekere tijd.
Het akkoord bepaalt dat er bovenop de ‘automatische’ indexering tot 125 euro netto loonsverhoging komt in 2009 en tot 250 euro in 2010. Het is nu aan de sectoren om de concrete invuloefening te maken.

Bron: De Standaard, De Tijd

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen