< Terug naar overzicht

Is mijn werknemer wel fit genoeg?

Een van mijn werknemers hervat het werk na een lange ziekteperiode en ik twijfel eraan of hij wel volledig genezen is. Ik wens de bevestiging of hij terug arbeidsgeschikt is of ik wil hem zelfs onderwerpen aan een medisch onderzoek. Kan dit?

Er is weinig of geen wetgeving over deze problematiek, dus moeten we het antwoord zoeken in de rechtsleer of rechtspraak. Volgens Cassatie levert de einddatum van de arbeidsongeschiktheidsperiode vermeld op het doktersattest het bewijs dat de werknemer terug arbeidsgeschikt is. Er bestaat geen wettelijke bepaling die de werkgever toelaat van zijn werknemer te eisen dat hij terug arbeidsgeschikt is (bijv. door middel van een attest van arbeidsgeschiktheid).

Uiteraard kunt u als werkgever de werknemer gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid door een controlearts laten onderzoeken. Indien de controlearts tot de conclusie komt dat de werknemer nog arbeidsongeschikt is, dan kunt u hem weigeren de arbeid te hervatten op de datum zoals voorzien op het attest.
Indien u de werknemer niet heeft laten onderzoeken door een controlearts vooraleer hij het werk herneemt, hebt u de volgende mogelijkheden.

Volgens sommige rechtsleer dient u als een goed huisvader te waken dat de arbeid in behoorlijke omstandigheden wordt verricht wat betreft de veiligheid en gezondheid van de werknemers. Indien u dus van mening bent dat de werknemer die het werk hervat eigenlijk nog niet hersteld is en derhalve een gevaar uitmaakt voor de gezondheid van zijn collega’s, dan mag u hem alsnog door een controlearts laten onderzoeken.

Heeft de betrokken werknemer echter al het werk hervat, dan kan u hem niet verplichten om zich door een arts te laten onderzoeken, tenzij in door de wet bepaalde gevallen.
Een medisch onderzoek bij werkhervatting is enkel verplicht voor bepaalde categorieën van werknemers en dit na een periode van vier weken ziekte. Het gaat om werknemers met een veiligheidsfunctie, een functie met verhoogde waakzaamheid, een activiteit met een welbepaald risico of een activiteit verbonden met voedingswaren.

In dergelijke gevallen gebeurt het onderzoek binnen de acht werkdagen door de preventieadviseur- arbeidsarts.

In de praktijk is er geen probleem als de werknemer instemt met een controle bij werkhervatting. Indien deze toestemming ontbreekt, hebt u toch nog een aantal mogelijkheden als u snel bent en dus controle laat doorvoeren, vooraleer hij het werk hervat. Na werkhervatting kunt u zich enkel beroepen op de controle voor die gevallen die uitdrukkelijk in de wet zijn bepaald.Katia Deknop

Acerta Legal Consult

katia.deknop@acerta.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen