< Terug naar overzicht

Jessa Ziekenhuis wint award 'Werken aan Mentaal Welzijn'

Drie organisaties, waaronder het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, werden geselecteerd als Goede Praktijk in de campagne Move Europe - Werken aan Mentaal Welzijn.

In 2009 ging de campagne Move Europe - Werken aan Mentaal Welzijn van start. De campagne gaat uit van het European Network for Workplace Health Promotion en wordt in Belgiƫ gevoerd door Prevent, instituut voor preventie en welzijn op het werk. Sinds het begin van de campagne vulden reeds 300 bedrijven de Mental Health Promotion Check in.

Deze vragenlijst gaat na hoe een bedrijf scoort met zijn beleid in welzijn. De verschillende aspecten van een beleid worden onder de loep genomen zoals maatregelen om mentale gezondheidsproblemen te voorkomen, analyse van de behoeften en risico's, en de begeleiding van werknemers met mentale gezondheidsproblemen. Op basis van de antwoorden krijgt elk bedrijf ook tips om verder mee aan de slag te gaan.

Een selectieprocedure op basis van een uitgebreidere vragenlijst en interviews leverde drie Goede Praktijken op. In het Jessa Ziekenhuis is een werkgroep gezondheidspromotie al sinds 2003 actief. Ondanks het aanbod van stressbegeleidingsessies voor de werknemers, bleek uit een bevraging dat 25 procent van de medewerkers een verhoogd risico op burn-out heeft en dat 9 procent in de hoogste risicogroep zit.

Daarom startte het ziekenhuis de campagne 'Met goesting aan het werk'. De doelstelling is burn-out voorkomen door personen in de risicogroep intensief te begeleiden. Het project is sterk wetenschappelijk onderbouwd wat de kans op slagen vergroot.

Daarnaast werd ook een award toegekend aan Procter & Gamble voor hun project Vibrant Living en aan de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen voor hun programma Fit & Fun.

De campagne Move Europe werd hiermee afgerond, maar de website www.move-europe.be blijft informatie en hulpmiddelen aanbieden rond meer mentaal welzijn op het werk. Zo kan men bijvoorbeeld kosteloos een brochure downloaden voor werkgevers en voor werknemers met onmiddellijk bruikbare informatie.

Bron: Prevent, www.move-europe.be

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen