< Terug naar overzicht

Jongeren willen wel verplegen, maar kiezen niet voor psychiatrie

De hogescholen tellen meer inschrijvingen bij de richting verpleegkunde. De roep van de zorgsector om jong bloed lijkt dus stilaan door te sijpelen tot bij de achttienjarigen. Ook het aantal studenten psychologie boomt, maar de belangstelling voor psychiatriestudies daalt drastisch.

Larissa Deblauwe van de West-Vlaamse Katholieke Hogeschool noemt de groei in bepaalde opleidingen, waaronder vroedkunde, onvoorstelbaar. Zo is er in het eerste jaar van de opleiding verpleegkunde in deze hogeschool een groei van 254 naar 286 inschrijvingen. Ook bij andere hogescholen is te horen dat jongeren de weg (blijven) vinden naar richtingen waarmee ze aan de slag kunnen in een knelpuntberoep, zoals verpleegkundige.

"Mogelijk kiezen de achttienjarigen door al dat slecht economisch nieuws bewuster wat ze willen studeren", zegt Inge Lories van de Antwerpse Karel de Grote-Hogeschool. Daar tekenen ze een toename op van een derde in de bachelor verpleegkunde. Het aantal vroedkundigen stijgt met de helft.

Aan de universiteiten boomt het aantal studenten psychologie, maar aan de vier Vlaamse universiteiten samen kiezen slechts zeven studenten om aan een specialisatie in de psychiatrie te beginnen. Het tekort aan jeugdpsychiaters alleen al, wordt voor Vlaanderen geschat op 150. Van de afgestudeerden wijkt dan nog een deel uit naar Nederland. Er zijn zelfs te weinig kandidaten om de assistentenplaatsen in de universitaire ziekenhuizen in te vullen. "In Gent halen we dát nog net", volgens prof. Kees van Heeringen.

Raf De Rycke, gedelegeerd bestuurder van de Broeders van Liefde die veel instellingen van de geestelijke gezondheidszorg beheert, bond de kat de bel aan in het vakblad 'de Specialisten'. "De gebrekkige waardering voor het beroep uit zich ook in de betaling", zegt hij. Uit zijn berekeningen is af te leiden dat een psychiater in een Centrum Geestelijke Gezondheidzorg nauwelijks de helft verdient van wat een psychiater in een ziekenhuis int, en dat is nog altijd minder dan de helft van wat succesrijke specialisten als chirurgen en cardiologen opstrijken.

"Studenten spreken daarover veel meer dan vroeger", zegt prof. Dirk Dewachter (KU Leuven). "Bovendien worden studenten geneeskunde geselecteerd op hun score in de harde wetenschappen. In de opleiding zelf domineert dat beeld van de harde wetenschapper ook, terwijl de psychiatrie zich bevindt op het kruispunt van de harde wetenschappen, de humane wetenschappen en de filosofie."

Bron: Het Nieuwsblad, De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen