< Terug naar overzicht

Kapitaal Zorgverzekering investeren in rusthuizen

Het Vlaams Zorgfonds - dat kapitaal opzijzet om later de uitkeringen van de Zorgverzekering te betalen - belegt tien procent van zijn kapitaal in vastgoed. De Vlaamse minister van Financiën Dirk Van Mechelen (Open VLD) pleit ervoor om dat kapitaal rechtstreeks te beleggen in de bouw van rusthuizen. Hij wil het aandeel vastgoedinvesteringen ook optrekken tot dertig procent, gezien de toestand op de financiële markten.

De aanvankelijke aarzelingen bij de coalitiepartners voor overheidssteun aan privérusthuizen lijkt weg te ebben. Ze hebben nog niet ja of neen gezegd op het voornemen van hun collega, maar 'zien niet meteen bezwaar' (Frank Vandenbroucke, SP.A) of 'zien geen bezwaar om dit te onderzoeken' (minister van Welzijn Veerle Heeren, CD&V).
Veel bouwplannen van privérusthuizen worden uitgesteld omdat de banken onwillig zijn. De bouwheer moet meer dan de courante tien procent op de tafel leggen, soms zelfs 25 procent of meer. Dat kunnen de meeste niet. Als het Zorgfonds ze 15 of 20 procent van het kapitaal leent, valt het bankenbezwaar weg en kan de bouw meteen beginnen, volgens Van Mechelen.
"Dat zorgt voor relance, verkleint de wachtlijsten voor rusthuizen en geeft het Zorgfonds een flink rendement. Slim investeren heet dat. Het risico voor het Zorgfonds? Zo goed als nul. Rusthuizen zijn de zekerste investering die men kan doen", zegt minister Van Mechelen. "De behoefte is verzekerd voor decennia en de financiering komt van de overheid."
Naast dit plan overweegt Van Mechelen ook om openbare en vzw-rusthuizen die met projecten op de wachtlijst staan van het subsidiefonds VIPA, vanuit het Zorgfonds voorschotten te geven zodat zij al kunnen beginnen te bouwen.

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen