< Terug naar overzicht

“Komende 3 jaar 120.000 extra jobs verwacht”

De Nationale Bank verwacht 120.000 extra jobs in de komende 3 jaar. Na een mooi 2016 met 55.000 extra jobs, blijft de aantrekkende economie zorgen voor werkgelegenheid. Dat beweert de gouverneur van de Nationale Bank, Jan Smets. Enkel bij de overheid komen minder extra jobs, voor het eerst in 20 jaar.

Na een jaar van uitzonderlijke groei met 55.000 banen, verwacht de Nationale Bank (NBB) ook in 2017, 2018 en 2019 dat de werkgelegenheid in België aangroeit met in totaal 120.000 jobs. Die banengroei heeft ons land te danken aan de maatregelen van de voorbije jaren om de competitiviteit op te trekken, zoals de loonmatiging en de indexsprong.

Opvallend is wel dat bij de overheid daarentegen de werkgelegenheid voor het eerst in bijna 20 jaar daalt als gevolg van bezuinigingen. In de periode tussen 2017 en 2019 zal het aantal banen daar met 6000 afnemen. Extra banen komen er dus vooral bij in de privésector, in het bijzonder in de industrie en de dienstensectoren.

Loonkosten

De uitzonderlijke banengroei dit jaar is vooral het gevolg van het beleid van loonkostenmatiging. In de periode 2013 tot 2016 daalden daardoor de loonkosten, maar ook de productiviteit daalde. De komende 3 jaar gaat de Nationale Bank echter uit van een stijgende productiviteit en loonkosten: er is opnieuw een stijgend effect van de indexering en ook de lonen zelf zouden weer gaan toenemen.

In 2018 en 2019 zouden de lonen met telkens een procent omhoog gaan. De Nationale Bank houdt hier wel een belangrijke slag om de arm. In die prognoses is immers nog geen rekening gehouden met de nieuwe loonwet, die weinig manoeuvreerruimte geeft aan vakbonden en werkgevers en weinig uitzicht op veel extra loon.

Bron: Deredactie.be


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen