< Terug naar overzicht

Kwart kinderafdelingen ziekenhuizen in gevaar

Zorgnet Vlaanderen, een organisatie die ruim 500 zorgvoorzieningen groepeert, trekt aan de alarmbel. Vanaf 2012 moet elke pediatriedienst in een ziekenhuis minstens vier voltijdse kinderartsen tellen. Dat dreigt ertoe te leiden dat een kwart van de ziekenhuizen zijn aanbod kindergeneeskunde moet stopzetten.

Volgens Zorgnet Vlaanderen gaat de verplichte inzet van vier pediaters voorbij aan de uitdagingen waarmee de kinderafdelingen in de ziekenhuizen geconfronteerd worden. Zo zit het aantal geboortes sinds 2002 in de lift, verandert het ziektebeeld van kinderen en zijn er steeds vaker moeders die geen Nederlands spreken en niet vertrouwd zijn met de hedendaagse zorg voor zuigelingen.

Die grotere en complexere vraag zet het aanbod onder toenemende druk. Bovendien is er een tekort aan kinderartsen. Het beroep schrikt onder meer af door de hoge belasting van wachtdiensten 's avonds en in het weekend. Het inkomen van pediaters is ook lager dan dat van andere specialisten.

Zorgnet Vlaanderen pleit daarom voor een fundamentele hervorming en werkte een 'kinderplan' uit met vier pediatrische zorgprogramma's. Elk programma geeft aan welke zorg kinderen en hun ouders in een bepaald ziekenhuis mogen verwachten. Zo moet overal pediatrische basiszorg gegarandeerd worden, vooral voor geplande ingrepen en onderzoeken bij kinderen overdag. Het gaat hier echter ook over pediatrische feedback en expertise naar NKO's, orthopedisten, urologen enz. toe. Dit is zorgprogramma A.

In zorgprogramma B1 bieden een aantal ziekenhuizen 's nachts en in het weekend zorg aan, waarbij uiteraard de ziekenhuizen met een materniteit. Nog een echelon verder voorziet Zorgnet instellingen met gespecialiseerde mogelijkheden voor kinderen. Deze zorgprogramma's B2 hebben vooral betrekking op aanvullende expertise in gastro-enterologie, pneumologie enz. Specifiek opgeleide kinderartsen kunnen o.a. bronchoscopieën, gastroscopieën, longfunctietesten of echografieën uitvoeren.

Ten slotte voorziet de ziekenhuisorganisatie een zorgprogramma B3: een beperkt aantal ziekenhuizen biedt 24 uur op 24, 7 dagen op 7, alle mogelijke gespecialiseerde zorg aan met inbegrip van een volwaardig uitgebouwde intensieve zorgeenheid voor kinderen.

Volgens Zorgnet biedt dit getrapte zorgmodel heel wat voordelen. Zorgprogramma A is breed toegankelijk voor consultaties en kleine ingrepen. Dat is vooral van belang voor kansarmen. Hoe verder het ziekenhuis van hun woning ligt, hoe meer zij immers geneigd zijn om behandelingen uit te stellen. Voor moeilijkere ingrepen kunnen ze uiteraard terecht in meer gespecialiseerde ziekenhuizen.

De koepelorganisatie benadrukt wel dat het model slechts kan werken als ziekenhuizen samenwerken. "En de overheden moeten er mee hun schouders onder zetten. Ze moeten een 'kinderplan' uitwerken dat niet alleen rekening houdt met de medische, maar ook met de sociale en psychische problemen van kinderen," zo luidt het besluit.

In een reactie op het nijpende tekort aan pediaters en de sluiting van diensten pediatrie met onvoldoende kinderartsen liet minister van Volksgezondheid Onkelinx weten bereid te zijn de regeling nog maar eens uit te stellen.

Meer info op www.zorgnetvlaanderen.be

Bronnen: Knack, Het Laatste Nieuws, de Specialisten

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen