< Terug naar overzicht

Kwart verpleegkundigen gaat volgende jaren met pensioen

Zowat 25 procent van het verpleegkundig personeel, op een totaal effectief van 110.000 in Belgiƫ, zou de volgende jaren met pensioen kunnen gaan. Dat is een gevolg van de babyboomers die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Brieuc Van Damme van denktank Itinera Institute waarschuwde voor deze situatie op een debat over de rekrutering van buitenlanders in de zorgsector.

Het aantrekken van buitenlandse werkkrachten wordt globaal als positief beoordeeld. "Gelukkig dat het Brussels gewest de belemmeringen voor buitenlandse rekruteringen heeft afgeschaft. Anders zaten we nu in een dramatische situatie", oordeelde Philippe Scherpereel, HR-directeur bij de Europa Ziekenhuizen.

Voor Olivier Van Den Bossche van Moving People zijn er nog heel wat vooroordelen over niet-Belgische verpleegkundigen: "Onterecht wordt ervan uitgegaan dat zij minder competent zijn. Zij die vinden dat de kostprijs te hoog is, wil ik erop wijzen dat er na een jaar per persoon 1000 euro per maand kan worden bespaard. Dit is goedkoper dan een beroep te doen op uitzendkrachten, een oplossing waarvoor nu nog vaak gekozen wordt."

Voor de kritische noot zorgde de Nationale Federatie van Belgische Verpleegkundigen. Volgens haar stelt het aanstellen van buitenlands personeel nog problemen op het vlak van, bijvoorbeeld, competenties en de integratie in een team.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen