< Terug naar overzicht

Langer werken mits goed sociaal klimaat en lichter werk

Een goed sociaal klimaat op het werk en lichter werk stimuleren oudere werknemers om langer te blijven werken.

Dit blijkt uit het onderzoek van het Nederlandse kennisinstituut TNO naar oudere werknemers en langer doorwerken dat is uitgevoerd met subsidie van het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Sociaal klimaat


Voor werknemers van 45 jaar en ouder draagt een goed sociaal klimaat op het werk bij aan langer doorwerken. Intern ongewenst gedrag van collega's of leidinggevenden, zoals pesten of intimidatie, verlaagt de motivatie om door te werken tot het 65ste levensjaar. Sociale steun van de leidinggevende verhoogt het vermogen om door te werken in de huidige functie.
Bovendien vergroten intern ongewenst gedrag en gebrek aan sociale steun van collega's de kans op voortijdige uitstroom uit werk naar een uitkering. Investeringen van werkgevers en werknemers in een goed sociaal klimaat op het werk zijn dan ook wenselijk om oudere werknemers te stimuleren om langer door te werken.

Werkaanpassingen


Een aanzienlijk deel (40 procent) van de werknemers van 45 jaar en ouder geeft aan dat lichter werk ertoe kan bijdragen dat ze hun werk langer voortzetten. Bovendien verminderen lichamelijk zwaar werk en hoge taakeisen het vermogen om tot het 65ste levensjaar door te werken in de huidige functie.
Ook in emotioneel belastende beroepen (zoals zorgverlener of als docent) geven oudere werknemers vaak aan dat ze niet tot hun 65ste kunnen doorwerken.
Werkaanpassingen die het werk minder zwaar maken kunnen daarom bijdragen aan het langer doorwerken van oudere werknemers. Dergelijke werkaanpassingen zijn vooral van belang voor werknemers met gezondheidsklachten. Werknemers die vermoeid zijn door hun werk (burn-out), willen en kunnen niet tot hun 65ste werken en lopen een groter risico om voortijdig uit te stromen naar een uitkering. Ook een matige of slechte algemene gezondheid en een arbeidshandicap beperken het vermogen om langer door te werken.
Het is daarom van belang dat werkgevers en werknemers zich inzetten voor het bevorderen van de gezondheid van werknemers en zoeken naar passend werk voor werknemers met een gezondheidsbeperking.

Het rapport Ouderen en langer doorwerken is te downloaden via deze link naar de website van TNO.

Bron: OR Informatie

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen