< Terug naar overzicht

Leertijd is een garantie op werk

Een jongere die een leertijdprogramma volgt, vindt in 9 op 10 gevallen (91%) binnen het jaar een baan. Bij de laaggeschoolden zonder leertijd raakt maar 1 op 4 (27%) binnen die tijd aan de slag. Opleidingsnetwerk Syntra is best trots op die resultaten. Het start in september met een opleidingsprogramma voor de vervoersector. Dat is uniek in België.

De leertijd (het ‘leercontract’) is een programma waarbij een jongere vanaf 15 jaar de kans krijgt om vier dagen per week een beroepsgerichte praktijkopleiding te volgen bij een ondernemer-opleider, aangevuld met één dag les. Het systeem heeft zijn succes bewezen. Uit extern onderzoek blijkt dat 91% van de leerjongeren na een jaar een beroep uitoefent. Na vijf jaar loopt dat op tot 95%. Van deze jongeren werkt 23% op zelfstandige basis, hetzij in hoofdberoep (11%), hetzij in bijberoep (12%). Van de zelfstandigen in hoofdberoep werkt 38% met eigen personeel. En 60% van de leertijdlopers blijft actief binnen het beroep waarvoor ze een opleiding volgden.

Het verschil met de laaggeschoolden die geen leertijd doorlopen, is groot. Binnen die groep vindt amper 27% binnen het jaar een baan. Het succes van de leertijd motiveert het opleidingsnetwerk Syntra om op die weg door te gaan. Het start in september met een opleidingsprogramma voor de verhuissector, het zogenaamde ‘ambassadorprogramma’. Dat wordt volledig geïntegreerd in de leertijd. Het initiatief is vernieuwend binnen de markt omdat er in België geen globale, gestructureerde technische verhuisopleiding bestaat. Via de leertijd kwamen jongeren totnogtoe al in 200 verschillende beroepen terecht.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen