< Terug naar overzicht

Lijst knelpuntberoepen groeit

Het aantal knelpuntberoepen is in 2007 toegenomen. Dat schrijft de VDAB in de nieuwe studie Knelpuntberoepen. Aan de aard en de oorzaken van de knelpuntberoepen is echter niets fundamenteels gewijzigd. De knelpunten uit het verleden zijn de knelpunten van vandaag en wellicht die van morgen.

Door de goede economische conjunctuur benaderde de Vlaamse werkloosheid het lage peil van 2001 en brak het aantal door VDAB ontvangen vacatures opnieuw alle records. Lage werkloosheid en een hoog aantal vacatures betekenen krapte op de arbeidsmarkt. Het mag dan ook niet verbazen dat de knelpuntenlijst voor 2007 langer is dan die voor 2006.
De helft van het totaal aantal ontvangen vacatures binnen het ‘normaal economisch circuit (zonder interim-opdrachten)’ waren vacatures voor een knelpuntberoep.
Technisch geschoolden (van lassers tot ingenieurs) blijven bijzonder moeilijk te vinden, net zoals verpleegkundigen, schoonmaakpersoneel, informatici, vertegenwoordigers, gespecialiseerde bedienden en bestuurders van vrachtwagens, bussen, kranen of zware machines. Hoewel het aantal knelpuntberoepen is toegenomen, verschilt deze opsomming weinig van de voorgaande jaren.
Een blik op de evolutie van het aantal leerlingen in economisch sterk gewaardeerde studiegebieden als mechanica, bouw, verpleegkunde, wetenschappen en toegepaste wetenschappen leert dat de tekorten ook in de nabije toekomst zullen blijven bestaan.

Daarom vraagt de VDAB extra inspanningen om meer jongeren te motiveren voor een technische studierichting, de competenties van de bestaande arbeidsreserve te verhogen en meer werkzoekenden uit de kansengroepen naar knelpuntberoepen toe te leiden.
We zetten nog even de voornaamste trends in 2007 op een rijtje:


Het aantal door de VDAB ontvangen vacatures in het ‘normaal economisch circuit (zonder interim-opdrachten)’ lag in 2007 opnieuw hoger dan in 2006: 281.661 (+23%). Het gemiddeld aantal niet-werkende werkzoekenden is gedaald tot 180.396 (-16,8%). Net zoals in 2006 wordt het kwantitatieve aspect van de knelpuntberoepen weer belangrijker.
59,1% van de afgehandelde vacatures in de vaste circuits betreft knelpuntberoepen. 79,6% van deze vacatures geraakte ingevuld. Bij de vacatures voor de overige beroepen lag het vervullingspercentage met 86,6% een stuk hoger.
Voor 4,1% van de vacatures voor knelpuntberoepen konden op de arbeidsmarkt geen geschikte kandidaten gevonden worden. Bij de overige beroepen bedroeg het percentage 2,6%. Net zoals de voorgaande jaren, zijn deze cijfers relatief laag.
Voornaamste beroepsclusters met knelpunten wat betreft aantal ontvangen vacatures in 2007: ingenieur, verplegend en verzorgend personeel, tekenaar en technicus, opvoeder en begeleider kinderopvang, boekhouder en gespecialiseerde bediende, informaticus, consulent arbeidsbemiddeling, productieverantwoordelijke, medewerker callcenter en televerkoper, vertegenwoordiger, filiaalhouder en -assistent, land- en tuinbouwarbeider, chauffeursberoepen, onderhoudsmecanicien en gespecialiseerde arbeider in metaal of bouw, elektricien, schrijnwerker en meubelmaker, magazijnier en heftruckbestuurder, horecapersoneel, schoonmaakpersoneel, kapper.In vergelijking met de vraag, blijft de instroom uit het technisch onderwijs naar de arbeidsmarkt te klein.Vergeleken met de andere beroepen, is er bij knelpuntberoepen meer vraag naar ervaring en naar diploma’s uit het technisch secundair en het beroepssecundair onderwijs.
Het aandeel van vrouwen in de plaatsingen in knelpuntberoepen is beduidend lager dan bij de overige beroepen. De knelpuntberoepen blijven vooral een mannenzaak. Er zijn wel enkele belangrijker wordende knelpuntberoepen waarin vooral vrouwen tewerkgesteld worden, maar dit zijn niet de meest aantrekkelijke beroepen op het vlak van arbeidsomstandigheden en verloning.


Bron: VDAB, Studie Analyse vacatures 2007 – Knelpuntberoepen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen