< Terug naar overzicht

Loonkloof m/v is nog nooit zo snel geslonken

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is verminderd met 2 procentpunten (tot 10,2 procent). Dat is de snelste daling in 12 maanden sinds het begin van de registratie, althans in Groot-Brittannië.

Volgens het Britse Office for National Statistics verdienen mannen vandaag gemiddeld 10,2 procent meer dan vrouwen. In 2009 bedroeg het verschil nog 12,2 procent. Bij het begin van de metingen in 1997 was de kloof 17 procent groot.

Het voorbije jaar gingen de lonen van vrouwen in Groot-Brittannië er met gemiddeld 3,1 procent op vooruit (naar een gemiddelde van 439 pond per week). Bij mannen was dat amper 1,3 procent (naar een gemiddelde van 538 pond per week).

De werkpatronen van mannen en vrouwen verschillen nog altijd grondig. Amper 12 procent van de mannen werkt deeltijds. Bij de vrouwen is dat 42 procent.

Charles Cotton, een adviseur van de HR-beroepsvereniging CIPD, commentarieert dat de overheid, zorgsector en retail minder hard getroffen werden door de economische crisis. Precies in die sectoren werken meer vrouwen dan mannen. Hij schrijft het dichten van de loonkloof dan ook vooral toe aan die conjuncturele beweging. In de ‘mannelijke’ sectoren waren er meer inleveringen als gevolg van de crisis. Als de economie floreert, zou de loonkloof weer kunnen toenemen, precies door de groei in die sectoren, terwijl er bij de Britse overheid juist drastische besparingen aangekondigd zijn. Of het dichten van de kloof structureel is, is dus nog lang niet zeker.

Bron: Personnel Today

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen