< Terug naar overzicht

Manager van de toekomst is vrouw en boven de 50

Vertrouwen geven is een belangrijke eigenschap van succesvolle managers. Uit onderzoek blijkt dat deze eigenschap het best ontwikkeld is bij vrouwen en dat de mate van vertrouwen met de jaren toeneemt. De manager van de toekomst is dus een vrouw met levenservaring.

Thuiswerken blijft voor veel bedrijven een heikel punt. Eén van de moeilijkheden is dat werknemers buiten het gezichtsveld van de manager vallen en dus over een gezonde werkdiscipline moeten beschikken. Sommige managers zien dit gebrek aan controle dan ook als een reden om thuiswerk niet toe te laten. Uit onderzoek in opdracht van British Telecom (BT) bij 3000 werknemers en werkgevers in het Verenigd Koninkrijk komt naar voor dat ‘vertrouwen geven’ volgens werknemers de belangrijkste eigenschap is voor een manager om een flexibele werkomgeving te laten slagen. Het zijn de vrouwelijke managers die hun werknemers wel het nodige vertrouwen geven om thuis te presteren. De ondervraagde mannen bleken achterdochtiger dan vrouwen ten opzichte van flexibel werkende collega’s.
Een tweede conclusie luidt dat de mate van vertrouwen toeneemt met het klimmen van de jaren. Jonge managers hebben minder vertrouwen in hun ondergeschikten dan oudere. Beide bevindingen gecombineerd komt men dan ook tot de eindconclusie dat de manager van de toekomst vrouw en vijftig plus is.
Met dit perspectief in het achterhoofd voorspelt de BT-futuroloog Ian Pearson dat door de toename van flexibel werk een women’s economy zal ontstaan. Vrouwen zullen volgens hem een cruciale rol gaan spelen in bedrijven nu sociale en emotionele vaardigheden die aan vrouwen worden toegedicht steeds belangrijker worden.
Ook vanuit de wetenschappelijke wereld wordt het resultaat van de studie positief ingekleurd. Een prachtig breekijzer, vindt Yvonne Benschop, hoogleraar Organisational Behaviour aan de Radboud Universiteit Nijmegen: “Het gaat in tegen de gebruikelijke opvatting, opeens zijn oudere vrouwen rolmodellen.” Of vrouwen per definitie minder achterdochtig zijn, durft Benschop niet te zeggen. “Het blijkt wel dat de komst van de zogenoemde gold collar worker, de zelfstandige kenniswerker, een nieuw soort leiderschap vereist dat dichter bij klassieke vrouwelijke eigenschappen ligt. Dat wordt transformationeel leiderschap genoemd en is meer gericht op coachen en motiveren van personeel.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen