< Terug naar overzicht

Mannen vinden de weg naar de zorgsector

Steeds meer mannen vinden de weg naar de zorgsector. Niet alleen de perceptie over de taak van de zorgsector is veranderd, ook de aanhoudende crisis speelt een rol.

Uit het jaarrapport van de Vlaamse zorgambassadeur Lon Holtzer blijkt dat tussen 2010 en 2014 het aantal zorgverleners in Vlaanderen met een vijfde is gestegen. Zo kwamen er 43.000 werkkrachten bij.

Opmerkelijk is de stijging van het aantal mannen in de toch wel erg 'vrouwelijke' sector. Het aantal mannelijke verpleegkundigen klom met 14,5 procent, van 14.773 naar 16.919. In de gezinszorg tekende het rapport zelfs een spectaculaire stijging op van 40 procent.

Dat de cijfers de lucht in gaan vanaf 2010, is te danken aan de campagne die de Vlaamse overheid sinds 2011 heeft gevoerd: 'Een zorgjob - ik ga ervoor'. Maar ook de crisis speelt mee. De zorgsector is zowat de enige sector waar er schaarste aan arbeid is. Tegen 2020 verwelkomt de sector graag nog eens 30.000 extra krachten. Naast werkgelegenheid kent de zorgsector ook werkzekerheid. Zorgjobs zijn altijd nodig en je kunt ze niet outsourcen naar het buitenland.

Het stigma van 'vrouwenjob' is echter nog niet van tafel geveegd. Hoewel de cijfers bemoedigend zijn, blijft de overgrote meerderheid van de werknemers vrouwelijk. 86 procent van de verpleegkundigen in Vlaanderen is vrouw. In de gezinszorg, waar het fenomenale groeicijfer van 40 procent werd opgetekend, werken nu amper 829 mannen op een totaal van 27.825 werknemers. Dat komt neer op 97 procent vrouwen.

Bron: De Morgen

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen