< Terug naar overzicht

Mannen werken gewoon harder

Waarom verdienen mannen meer dan vrouwen? Omdat ze langere dagen maken, meer overwerken, alles op alles zetten om die salarisverhoging en promotie in de wacht te slepen, en niet stoppen met werken om een gezin te stichten. Dus niet omdat ze voorgetrokken worden.

Verschillen in loon tussen mannen en vrouwen worden vaak aangewend als bewijs voor discriminatie. Maar is dat loonverschil wel degelijk het gevolg van genderdiscriminatie?
Neen, zo staat in het onderzoek 'Should We Mind the Gap?' van het Britse Institute of Economic Affairs, een liberale denktank. In feite wordt het loonverschil verklaard door de keuzes die mannen en vrouwen maken.
Acties voor gelijke betaling en antidiscriminatiewetgeving kunnen contraproductief uitpakken voor vrouwen.
Onderzoeksleider John Shackleton van de University of East London Business School zegt bovendien dat er vrijwel geen verschil in inkomen is tussen mannen en vrouwen tussen de 22 en 29 jaar, dus voor er over gezinsuitbreiding nagedacht wordt.

Stoppen met werken


De reden waarom oudere mannen meer verdienen, is voornamelijk omdat ze veel langere werkdagen maken dan vrouwen. Daar staat wel tegenover dat mannen ook meer risico lopen hun baan te verliezen of zwaargewond te raken op hun werk.
Mannen streven ook actiever naar meer salaris en succes, terwijl vrouwen vooral een leuke baan willen, zelfs als die slechter betaalt.
Cruciaal is echter dat twee derde van de vrouwen vroeg of laat een tijdje stopt met werken, terwijl minder dan een achtste van de mannen dat doet.

Individuele keuzes


Overheidsmaatregelen zoals het bestrijden van ongelijke beloning, hogere subsidies voor kinderopvang en het stimuleren van flexibel werken, blijken weinig invloed te hebben op het verkleinen van de kloof.
“Het geloof dat verschillen in salaris tussen mannen en vrouwen voortkomen uit diepgewortelde discriminatie, getuigt van eenzijdige informatie”, stelt Shackleton. “De kloof is veel meer een reflectie van de keuzes die individuen zelf maken. De overheid kan die niet reguleren en moet dat ook niet willen.”

Bron: Brisk Magazine, Institute of Economic Affairs

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen