< Terug naar overzicht

Meer en meer artsen overwegen vervroegd pensioen

Meer dan de helft van de artsen ouder dan 50 jaar denkt eraan zijn praktijk stop te zetten omdat de administratieve verplichtingen te zwaar worden.

Dat blijkt uit een enquête van MediPlanet bij zijn lezers. De voortdurend toenemende beperkingen, controles, budgettaire restricties, opgelegde en onbetaalde administratieve taken, allemaal ten koste van de patiëntenzorg, geeft bij meer en meer artsen aanleiding om een verandering van beroepsactiviteit of vervroegd pensioen te overwegen.

Bijna een kwart (24 procent) antwoordt positief op de vraag of ze van plan zijn hun praktijk te stoppen voor een andere activiteit. In de leeftijdsgroep 30 tot 49 jaar zegt zelfs 35 procent ‘ja’.

Op de vraag “Bent u van plan om met uw praktijk te stoppen om eerder met pensioen te gaan?” antwoorden 51procent van de artsen ja (55 procent in Vlaanderen, 46 procent in Wallonië en 52 procent in de regio Brussel), met een piek van 57 procent voor de categorie 60 jaar en ouder. Ook mannen (52 procent) overwegen vaker met pensioen te gaan dan vrouwen (46 procent).

Anderzijds zegt 56 procent dat ze zich gedwongen voelen hun praktijk voort te zetten omdat ze niet over de middelen beschikken om hun activiteit stop te zetten.

De informatisering boven alles, het verzamelen van gegevens, de minachting van de medische ethiek, de rantsoenering ten opzichte van zware of oudere patiënten, het autoritarisme dat weegt op de afspraken, de verplichte derde betaler, zijn allemaal voorbeelden van verplichtingen en frustraties die de artsen ervaren.

Bron: MediPlanet

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen