< Terug naar overzicht

Meer Nederlandse verpleegkundigen naar België

Het aantal Nederlandse verpleegkundigen werkzaam in ons land is tussen 2007 en eind 2011 met 26 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die het Vlaams kamerlid Peter Logghe (Vlaams Belang) opvroeg bij de minister van Volksgezondheid en doorstuurde naar het Nederlandse Nursing.

In 2007 werkten er nog 298 Nederlandse verpleegkundigen in België; in 2011 was dit aantal opgelopen naar 376. Het aantal Nederlandse artsen werkzaam in de Vlaamse zorgsector steeg afgelopen jaren eveneens van 567 in 2007 naar 743 in 2011.

"Nederlandse verpleegkundigen kennen de weg naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen", zegt directeur Patiëntenzorg Paul Van Aken. In het UZA werken momenteel 1005 verpleegkundigen, waarvan er 31 de Nederlandse nationaliteit hebben. "Dat heeft onder andere te maken met stages vanuit de hogescholen. Hogeschool Zeeland, Fontys en Avans hebben met ons een stageovereenkomst. En ik merk ook dat de besparingswoede in de Nederlandse ziekenhuissector de verpleegkundigen in de grensstreek aan het denken zet", aldus Van Aken.

Onrust naar aanleiding van de bezuinigingen van de overheid geeft volgens de vakbonden in Nederland inderdaad onzekerheid over jobgarantie, waardoor vooral verpleegkundigen uit de grensregio's gemakkelijker de stap naar Vlaanderen zetten. Zij betreuren echter deze overstap van professionals die opgeleid werden in Nederland.

De Antwerpse directeur Patiëntenzorg is wel tevreden over de Nederlandse verpleegkundigen in zijn ziekenhuis. "Hun achterliggende cultuur kan voor sommige zaken een bijdrage leveren, niet in het minst over de wijze waarop Vlaamse verpleegkundigen met patiënten omgaan. Zo had ik een Nederlander die verbaasd was dat Vlamingen zich niet altijd voorstellen aan de patiënt met naam en functie. De Nederlanders spreken ons daarop aan en dit geeft ruimte voor verbetering", zegt Van Aken. Hij merkt wel op dat voor het instrumenteel technisch niveau soms een tandje moet worden bij gestoken: "Maar over het algemeen sluit de Nederlandse opleiding goed aan. Velen van hen kregen immers hier al hun praktijkopleiding."

Ziekenhuizen in Brussel proberen trouwens meer Nederlandse (en dus Nederlandstalige) verpleegkundigen aan te trekken door het organiseren van rondleidingen voor Nederlandstalige studenten Verpleegkunde.

Bron: Nursing

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen